La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mal de panxa argentí

L’‘albicelest­e’ es juga la supervivèn­cia i el temor és tan gran que es toca

- La p r è v i a Joan Josep Pallàs Barc locncr) Enviat especial

Lionel Scaloni es va posar al comandamen­t de la selecció argentina sense gaires expectativ­es. La seva va ser una designació provisiona­l, precipitad­a per la destitució de Jorge Sampaoli després de la pèssima participac­ió de l’albicelest­e al Mundial de Rússia del 2018. Era un selecciona­dor interí, l’AFA va recórrer a ell per proximitat. La seva única experiènci­a consistia a haver dirigit la selecció sub 20. Scaloni té només 44 anys, és un tècnic jove al qual li va arribar una gran oportunita­t a deshora, però a la qual es va agafar com feia amb els extrems rivals en els seus temps de lateral.

Ajudat per Pablo Aimar, un dels futboliste­s més talentosos sorgits de l’Argentina les últimes dècades, va anar seduint Messi, les frustracio­ns del qual amb l’albicelest­e corrien el perill de cronificar-se, i va anar aglutinant al seu voltant un nou grup de jugadors més jove i enèrgic, incontamin­at de vells vicis i inèrcies.

Amb Scaloni al capdavant i Messi exercint de mestre sensei de les noves generacion­s, l’Argentina va encadenar el tercer lloc de la Copa Amèrica el 2019 amb el títol continenta­l de l’edició del 2021, èxit molt rellevant i alliberado­r, i va afegir a això una extraordin­ària xifra de partits sense perdre (36) que se’n va anar al magatzem dels rècords estadístic­s en el moment menys imaginat: debut al Mundial contra l’Aràbia Saudita i sorpresa monumental. Derrota.

Scaloni va aparèixer ahir davant dels mitjans de comunicaci­ó en el primer mal moment com a selecciona­dor. Xarrupava aigua de l’ampolla entre pregunta i pregunta malgrat que van ser poc incisives, i semblava que notava el pes de les dues estrelles brodades al seu polo de màniga curta, les que recorden que Argentina ha estat campiona un parell de vegades a la seva història, el 1978 i el 1986, fa massa temps l’última vegada.

Scaloni va provar de transmetre calma, com és la seva obligació, allunyat de l’histerisme de Sampaoli, el seu predecesso­r, però és obvi que el partit d’avui contra Mèxic li fa contreure mil músculs. Si l’albicelest­e no guanya serà virtualmen­t fora del Mundial amb dos partits jugats. Un drama. Scaloni, tot i que ho va dir pausadamen­t, sap en quin embolic està ficat. “L’Argentina és diferent de les altres seleccions, som diferents”, va confessar a propòsit de la pressió ambiental, la por de quedar-ne fora. “Quan la cosa no són flors i violes és quan necessitem unitat”, va demanar.

Els nervis van atacar els més joves en el debut, va reconèixer Lautaro, que va sortir a parlar just abans que el seu selecciona­dor. “Això ha dit? És normal estar nerviós i tenir mal de panxa. Però cal girar full després de l’altre dia, com sempre després d’un revés no queda cap més opció que aixecar-se”.

Li van preguntar a Scaloni els periodiste­s desplaçats a Qatar per l’estat físic i anímic de Leo Messi, i va desmentir que no s’entrenés dijous. “No sé d’on ha sortit això, s’ha entrenat com sempre i fins i tot n’han sortit imatges... En Leo està bé. El necessitem, com a tots els jugadors”. I va recórrer a tòpics preventius per si de cas la cosa no va bé contra Mèxic: “No negociarem la nostra manera de jugar”; “cal afrontar cada partit com si fos l’últim”; “espero que el seguidor recordi el que aquest grup ha donat”; “hi deixarem fins a la darrera gota de suor”...

I va arribar la pregunta obli

Si la selecció argentina no guanya serà virtualmen­t fora del Mundial amb dos partits jugats; un drama

Scaloni, que va arribar fa quatre anys a la selecció com a interí, prova de transmetre calma

“No sé d’on ha sortit que Messi no s’ha entrenat, el necessitem a ell però també a tothom”

gada, ja que ahir es complien dos anys justos de la mort de Diego Armando Maradona. “Provarem de brindar-li un bon dia allà al cel, on és. Cada cop que veig imatges d’ell em sembla increïble que ja no sigui aquí amb nosaltres”.

 ?? Jorge Saenz / AP ?? Leo Messi, Alejandro Gómez, el tècnic Lionel Scaloni, Rodrigo de Paul i Leandro Paredes, en ple conclave durant l’entrenamen­t argentí d’ahir
Jorge Saenz / AP Leo Messi, Alejandro Gómez, el tècnic Lionel Scaloni, Rodrigo de Paul i Leandro Paredes, en ple conclave durant l’entrenamen­t argentí d’ahir
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain