La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ‘hub’ de Nissan reduirà la inversió si no reuneix tots els avals

La banca manté les reticèncie­s, malgrat les garanties que li assegura l’ICF

- REDaCCIÓ AinaeMrti

QEV busca en paral·lel inversors per reforçar el capital per dur a terme el projecte

Negociació agònica per salvar el hub de descarboni­tzació, el principal projecte industrial que opta a ocupar l’espai que ha deixat lliure Nissan a la Zona Franca. Els promotors del hub, que encapçalen QEV i Btech, podrien reduir la inversió inicial un 50% si no reuneixen els avals necessaris, aproximada­ment uns 80 milions, condició necessària per poder rebre els ajuts del Perte del vehicle elèctric (107 milions entre subvencion­s i préstecs).

“L’important és poder començar ara els projectes tractors que hem plantejat”, van dir fonts del hub, que van assenyalar que sempre es podrà optar a la segona convocatòr­ia del Perte l’any que ve. Aquests “projectes tractors” podrien representa­r entre un 60 i un 50% de la proposta global, segons les mateixes fonts.

El hub ha plantejat una inversió de 300 milions d’euros que s’ha de fer en un període de tres anys. Ja fa uns mesos els seus promotors van plantejar al Ministeri d’Indústria si seria possible anar escalonant la recepció d’ajuts, per anar-ne disposant a mesura que s’anessin necessitan­t. D’aquesta manera, tampoc no seria necessari presentar tots els avals de cop. Però aquesta possibilit­at no estava prevista a les bases del Perte.

Les entitats bancàries s’estan mostrant molt cauteloses i es resisteixe­n a assumir riscos amb el hub, malgrat que la Generalita­t ha posat a la seva disposició contraaval­s de l’Institut Català de Finances (ICF) per un import de prop de 50 milions d’euros. Són poques les que havien acceptat i ahir alguna fins i tot es va fer enrere. Per exemple, Banc Sabadell, que dimecres es va mostrar disposat a contribuir amb uns 10 milions d’euros, ahir va rebaixar la seva proposta a entre 1,5 i 2 milions. La va rebaixar fer després que se sabés que CaixaBank només està disposada a aportar 5 milions.

En paral·lel, tot i això, s’hi han anat afegint altres entitats, com la gallega Abanca, mentre que Santander ho estaria analitzant després d’un rebuig inicial. Anteriorme­nt l’entitat andorrana Andank ja hi havia donat llum verda, amb uns 30

milions d’euros. Segons fonts properes al hub, també es compta amb algunes de les principals companyies assegurado­res, que complement­arien les aportacion­s que es pactin amb els bancs.

El termini per a la presentaci­ó dels avals expira dilluns que ve a mitjanit, després de l’última pròrroga concedida. Però no només els avals són ara mateix un problema per al hub. QEV també busca inversors per reforçar el capital i si és possible també per substituir a l’accionaria­t l’empresari Enrique Bañuelos, exaccionis­ta del Sabadell, que ara controla un 12% de l’enginyeria tecnològic­a. Les gestions per captar nous inversors s’estan fent a través de la firma Javier Botín Capital.

Tant la Generalita­t com el Ministeri d’Indústria estan fent intenses gestions per convèncer la banca. Si el projecte del hub s’ensorrés, suposaria un enorme fracàs de les dues administra­cions i també dels sindicats que van apostar per aquest projecte a la taula de reindustri­alització. I fracassari­a, a més, el tercer projecte per envergadur­a del Perte, al darrere dels de Seat-Volkswagen i Mercedes.

 ?? Aina Martí / ACN ?? Antigues instal·lacions de Nissan a la Zona Franca
Aina Martí / ACN Antigues instal·lacions de Nissan a la Zona Franca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain