La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Rei veu prioritari atreure i retenir talent científic i innovador

- Salvado En iM ta i

Felip VI va qualificar ahir a València de “prioritari atreure i retenir talent científic i innovador, ja que serà essencial perquè el nostre país sigui més competitiu internacio­nalment i amb més autonomia estratègic­a”. Ho va dir al discurs de clausura del lliurament dels premis Jaume I a la ciència, l’economia, la medicina, la innovació, el medi ambient i l’emprenedor­ia, que es va celebrar a la Llotja de València. Acte a què va anar acompanyat de la reina Letícia.

A la gala es va reconèixer la feina de Jesús María Sanz Serna, premiat en la categoria d’Investigac­ió Bàsica; Marta Reynal-Querol, en la d’Economia; Antonio M. de Lacy Fortuny, en la d’Investigac­ió Mèdica; Emilio Chuvieco Salinero, en la de Protecció del Medi Ambient; Montserrat Calleja Gómez, en la de Noves Tecnologie­s; i la valenciana Ángela Pérez Pérez, distingida amb el guardó a l’Emprenedor.

A més, també va servir per retre un homenatge al professor Santiago Grisolía, impulsor d’aquests reconeixem­ents i que va morir a l’agost. Felip VI va qualificar d’“imperible” el llegat de Grisolía, que el va definir com un valencià “universal que va dedicar la seva vida, passió i talent a millorar la societat a través de la ciència i un visionari que es va anticipar al futur amb avenços determinan­ts, com ara el Projecte Genoma Humà”.

El Rei també va rememorar que la seva energia i activitat van ser “sorprenent­s”, cosa que, segons va explicar, aquest “mestre incansable” atribuïa a què “si no pedales, caus”, i va dedicar un record “entranyabl­e” a la seva “inoblidabl­e mirada serena, curiosa i generosa”. Santiago Grisolía va ser creador d’aquests premis, que, al llarg de 33 anys, han premiat 170 científics i emprenedor­s, han lliurat 12 milions d’euros i han convocat més de mil personalit­ats, com ara 65 premis Nobel com a membres del jurat, que van diverses vegades a València, ciutat que es converteix en “el centre de la ciència” cada edició.

Els reis Felip i Letícia van presidir el lliurament d’uns premis científics dotats amb 100.000 euros, els més importants d’Espanya, que aquest any hi ha hagut una vintena de premis Nobel al jurat. El 2021 el va presidir el cap de l’Estat tot sol, i l’edició del 2020 va ser la Reina qui va demostrar el compromís de la Casa Reial amb els Premis Rei Jaume I.

L’acte de lliurament dels premis Jaume I va servir per retre homenatge al científic Santiago Grisolía

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain