La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les protestes coincideix­en amb el pitjor rebrot del virus fins ara

-

una populosa marxa a Wuhan (centre del país), la primera ciutat que va detectar casos de covid ara fa gairebé tres anys. Allà, centenars de persones es van manifestar contra les mesures i alguns van fer caure planxes de xapa col·locades davant de zones confinades. També es van registrar mobilitzac­ions a ciutats com Lanzhou (nord), on una multitud va destrossar alguns llocs de test covid; Chonqing (oest), Canton (sud) o Chengdu (centre). Totes aquestes mobilitzac­ions se sumen a les violentes protestes de caire laboral, però també atiades per les restriccio­ns anticovid, que es van registrar la setmana passada a la fàbrica de Foxconn, a Zhengzhou, la més gran acobladora d’iPhone de tot el món.

Des que es va desencaden­ar la pandèmia, el Partit Comunista s’ha mantingut fidel a la seva política de tolerància zero, que busca mantenir a ratlla el virus a base de tests massius, un estricte control de les seves fronteres i dures restriccio­ns als moviments. Ho ha convertit en pilar fonamental de la seva legitimita­t política. Durant aquest temps, la gran majoria de la població ha acceptat aquestes mesures com un mal necessari per evitar les altes xifres de morts registrade­s en altres països com l’índia o els Estats Units. Però la paciència de molts sembla haver-se esgotat últimament, just quan el país pateix el pitjor rebrot fins ara: ahir es van registrar gairebé 40.000 positius, el quart dia consecutiu que bat els seus propis rècords.

Ara per ara, les proclames semblen limitar-se a repudiar la política de covid zero que tants inconvenie­nts i danys econòmics causa i no el Govern en concret, al qual només apunten algunes veus minoritàri­es, però l’evolució d’aquesta mena d’esdevenime­nts sempre és una incògnita. “Les protestes exerciran gran pressió sobre el Partit per com respondre. Hi ha grans possibilit­ats que la seva reacció sigui la repressió, amb l’arrest i processame­nt d’alguns manifestan­ts”, va aventurar a Reuters Dan Mattingly, de la Universita­t de Yale.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain