La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina acorda reestructu­rar el deute de Cuba per la crisi econòmica

-

La Xina va acordar ahir reestructu­rar el deute cubà i proporcion­ar nous crèdits comercials i d’inversió a l’assetjada nació del Carib després d’una reunió a Pequín entre els líders dels dos països comunistes.

El ministre d’Economia de Cuba, Alejandro Gil, va dir que Pequín també havia donat 100 milions de dòlars per ajudar el país a fer front a l’escassetat de productes bàsics i a una crisi energètica agreujada per l’huracà Ian, que va delmar la província occidental de Pinar del Río al setembre.

El comerç i la inversió xineses a l’illa s’han desacceler­at en els últims anys perquè Cuba no va complir amb els pagaments del deute reestructu­rat, segons analistes i diplomàtic­s, una situació que va empitjorar per l’enduriment de les sancions dels Estats Units, la pandèmia i les ineficiènc­ies econòmique­s internes.

“Trobarem fórmules mútuament acceptable­s per a l’ordenació i reestructu­ració de deutes”, va dir Gil. Els analistes estimen el deute en milers de milions de dòlars, tot i que no hi ha xifres oficials. Cuba va informar per última vegada del seu deute extern el 2019, quan va assolir els 19.600 milions de dòlars.

La Xina és el soci comercial més important de Cuba després de Veneçuela, tot i que el comerç ha disminuït de més de 2.000 milions de dòlars el 2017 a 1.300 milions l’any passat, segons el Govern cubà. Diversos projectes d’inversió també s’han paralitzat.

El president Díaz-Canel va dir als mitjans oficials que el seu homòleg xinès, el president Xi Jinping, va indicar que “cal trobar una solució a tots els problemes amb Cuba, independen­tment del deute, i que això no pot ser el que en limiti el desenvolup­ament”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain