La Vanguardia (Català-1ª edició)

Interior posa límit al radicalism­e amb expulsions de líders islàmics

Mohamed Said Badaoui només és un dels casos creixents detectats per la Policia

- Joaquín VeFa CaFlota Guin al Madrid

L’expulsió del líder islàmic Mohamed Said Badaoui –que va rebre el suport del Parlament després de ser detingut– s’emmarca dins d’una estratègia policial contra l’augment de la radicalitz­ació que hi ha a Catalunya. L’anomenat imam de Reus era un dels perfils que la Policia Nacional tenen monitorats perquè es dediquen presumptam­ent a crear “odi envers tot el que sigui occidental”, i provoquen un “clima d’estrès” entre la població musulmana més vulnerable, com ara els menors i les dones. Concretame­nt, segons expliquen fonts policials i judicials a La Vanguardia, Badaoui s’escudava en la xaria –o llei islàmica– per predicar “un salafisme gairebé combatiu” amb discursos radical, en què presentava les dones com a éssers “inferiors” i animava els joves a rebel·lar-se contra les institucio­ns espanyoles.

La Policia Nacional –que treballa de manera conjunta amb el Centre Nacional d’Intel·ligència i els Mossos d’Esquadra en aquest afer– té competènci­a per instruir el procés administra­tiu que condueix a l’expulsió gràcies a la llei d’Estrangeri­a. El Ministeri de l’Interior recorre a aquestes expulsions –la de Badaoui també la va avalar l’Audiència Nacional– quan té prou indicis que un ciutadà estranger posa en risc la convivènci­a amb discursos d’odi que poden germinar en la societat i provocar, a mitjà i llarg termini, problemes socials. En aquest procés administra­tiu no hi caben els delictes relacionat­s amb el terrorisme gihadista. Tampoc tot el que estigui emparat per la llibertat religiosa.

Fonts jurídiques expliquen que la Policia treballa en una fina línia perquè aquesta llibertat re

ligiosa de vegades va més enllà i xoca amb el nostre model democràtic, com ara la posició de la dona. Hi ha un altre problema afegit, que és el de crear el germen de classifica­r ciutadans de segona, que després s’ha traduït en comportame­nts radicals, i els que s’han portat a l’extrem han acabat abraçant el gihadisme. En aquesta línia entre les llibertats i el delicte és on està treballant la Policia per frenar aquests missatges.

Amb aquestes expulsions, incideixen fonts de la comissaria general d’informació, es tracta d’evitar la polaritzac­ió. Són líders de comunitats on tenen molta capacitat d’influència, amb discursos que van contra els valors democràtic­s occidental­s. Així, miren de crear víctimes d’un sistema en què se senten oprimits. Aquest és el patró que va seguir Badaoui, segons la denúncia firmada per la Policia Nacional, que va acabar en la deportació de Badaoui al Marroc, amb la coordinaci­ó de Rabat. La seva eina era la xaria, el codi de conducta que regeix els aspectes de la vida dels musulmans. No és un manuscrit, sinó un conjunt de textos que està subjecte a la interpreta­ció. El Tribunal Europeu de Drets Humans ha resolt

La Policia mira de frenar a través de les expulsions els discursos contra els valors democràtic­s

Els investigad­ors van detectar que Badaoui inculcava la idea de la inferiorit­at de la dona

dues vegades que la xaria és “incompatib­le” amb la democràcia i, per tant, contrària als drets humans.

Tal com asseguren fonts del cas, en una de les pàgines de l’informe policial es posa d’exemple “la imposició” que fa Badaoui “a les dones del seu entorn d’anar completame­nt tapades”. També “la negació del dret de llibertat i igualtat de les dones, atès que considera que són inferiors i que han d’estar sotmeses a qualsevol home, sobretot al seu marit”. En aquesta línia, es recull que “justifica la violència en l’àmbit domèstic per aconseguir aquesta submissió”. Els investigad­ors també tenen acreditat que ha expressat que “les dones han d’anar completame­nt tapades” i que no tenen dret a decidir per si mateixes.

 ?? ??
 ?? Eloi Tost / ACN ?? Concentrac­ió a Reus per exigir la llibertat del líder islàmic Mohamed Said Badaoui
Eloi Tost / ACN Concentrac­ió a Reus per exigir la llibertat del líder islàmic Mohamed Said Badaoui
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain