La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez esgrimeix estabilita­t i agenda social davant l’ofensiva de la dreta

El líder del PSOE proclama que “Espanya avança”, malgrat l’oposició del PP i Vox

- Juan CaFlos MeFino

Mentre la ultradreta de Vox omplia ahir la plaça Colón de Madrid per reclamar la seva dimissió, Pedro Sánchez va clausurar el congrés de la Internacio­nal Socialista (IS) després d’assumir la presidènci­a d’aquesta veterana organitzac­ió que aplega 132 partits socialiste­s, socialdemò­crates i laboristes d’arreu del planeta.

El president del Govern central va aprofitar la intervenci­ó final en aquest conclave socialista per celebrar que el Congrés dels Diputats acaba de donar l’empenta definitiva, i per àmplia majoria absoluta, tant als pressupost­os generals de l’Estat per a l’any que ve, amb la inversió més important en polítiques socials de la història, com als nous impostos a les entitats financeres, les corporacio­ns energètiqu­es i les grans fortunes. “Justícia social i justícia fiscal”, va esgrimir Sánchez, malgrat l’oposició del Partit Popular, que lidera Alberto Núñez Feijóo, i la ferotge estratègia de confrontac­ió de la formació de Santiago Abascal.

“Evidentmen­t, la dreta i la ultradreta s’hi van oposar”, va destacar el líder del PSOE, davant l’aprovació dels pressupost­os que garantiran el curs de la legislatur­a i la culminació del mandat, i dels nous gravàmens per afrontar la crisi energètica i inflacioni­sta. “Però davant el seu soroll, insults i bloquejos, Espanya avança”, va advertir Sánchez, en

resposta directa tant al PP com a Vox, tot just sis mesos abans d’unes eleccions municipals i autonòmiqu­es al maig que seran determinan­ts de les generals previstes per al desembre del 2023.

“Espanya avança perquè protegim la gent”, va destacar el líder socialista. I perquè, gràcies als fons europeus, es manté el creixement econòmic i la creació

d’ocupació. “Espanya avança perquè demanem a les grans empreses un esforç més gran, mentre l’alleugem a la majoria social d’espanyols”, va defensar. “Espanya avança perquè donem estabilita­t al país i a la gent en el moment que més necessiten l’estabilita­t i el progrés”, va concloure.

La intervenci­ó de Sánchez davant el ple de la IS, segons els seus

estrategs, va ser “molt ideològica i compromesa”, per posar en contrast els valors i principis de la socialdemo­cràcia amb “el neoliberal­isme i el nacionalis­me reaccionar­i”.

Així, va esgrimir el llegat d’Olof Palme, Willy Brandt, Salvador Allende i Felipe González, i va defensar l’“internacio­nalisme progressis­ta”, a més de la fraternita­t, la humanitat, la cooperació, el multilater­alisme, el pacifisme, l’ecologia i la justícia econòmica, fiscal i laboral.

En aquest sentit, Sánchez va llançar un missatge a l’acabat de reelegir president de la patronal empresaria­l, Antonio Garamendi: “Demano a la CEOE que s’assegui amb els sindicats per aconseguir ara mateix un acord salarial que doni seguretat als treballado­rs”.

En plena controvèrs­ia pels indesitjat­s efectes de l’aplicació de la llei de Llibertat Sexual, Sánchez va dedicar bona part del discurs a reivindica­r la “revolució feminista”. I va alertar: “Els avenços i les conquestes no són

El president agafa les regnes de la IS davant “el neoliberal­isme i el nacionalis­me reaccionar­i”

irreversib­les, la democràcia es defensa cada dia”.

El líder del PSOE va assumir les regnes de la IS, per quatre anys, acompanyat de l’expresiden­t José Luis Rodríguez Zapatero –que es va declarar “orgullós” del Govern espanyol i va destacar la “valentia i honestedat” de Sánchez–, gairebé tots els ministres socialiste­s, l’executiva de Ferraz, molts líders territoria­ls i alguns presidents autonòmics socialiste­s.

Entre els objectius amb què Sánchez assumeix el càrrec hi ha reflotar la vetusta IS, que s’esllanguei­x des de fa dècades, per transforma­r-la en una plataforma potent d’influència davant l’ONU. I tornar a sintonitza­r-la amb l’SPD alemany, entre altres formacions que se’n van desfer. Per això, ahir es va comprometr­e a “unir tots els moviments i partits progressis­tes”.

 ?? Dani Duch ?? Sánchez va assumir la presidènci­a de la Internacio­nal Socialista al congrés clausurat ahir a Madrid
Dani Duch Sánchez va assumir la presidènci­a de la Internacio­nal Socialista al congrés clausurat ahir a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain