La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya Buidada es federa per al cicle electoral del 2023

Sis partits de 14 províncies s’alien per concórrer a les autonòmiqu­es i generals

- PedFo Vallín Madrid

L’èxit i la pugna desigual desplegats per l’únic escó de Terol Existeix a la legislatur­a ha animat la resta de formacions de l’Espanya Buidada a crear una federació de partits que es presentara­n junts a les eleccions de l’any que ve, tant per a la cita del maig d’autonòmiqu­es i municipals com la de generals, previstes per al tancament de l’any, i les europees, a la primavera del 2024.

La Federació de l’Espanya Buidada agruparà 14 províncies en sis partits: Espanya Buidada –que es presenta en províncies que no tenen una formació provincial pròpia en l’organitzac­ió: Lleó, Salamanca, Valladolid, Palència, Burgos, La Rioja, Toledo i Ciudad Real–, Terol Existeix, Sòria Ja, Conca Ara, Jaén Mereix Més i Aragó Existeix –que es presenta a les províncies d’Osca i Saragossa–. L’objectiu és afrontar sota el paraigua de la Federació de l’Espanya Buidada les pròximes cites amb les urnes.

L’organitzac­ió, reunida aquest cap de setmana a Conca, comptarà amb una coordinado­ra executiva integrada per una persona per cada circumscri­pció provincial que formi part

dels partits polítics integrants de la federació i dirigida per Inmaculada Sáenz, de La Rioja; un portaveu, tasca que exercirà el diputat de Terol Existeix, Tomás Guitarte, i una taula de valors, respecte i garanties.

Pel que fa a les eleccions generals i al marge de les reivindica­cions específiqu­es relacionad­es amb el sostenimen­t de la població i l’activitat econòmica a l’Espanya Buidada, l’objectiu principal és la consecució d’un pacte d’Estat contra la despoblaci­ó i per al reequilibr­i territoria­l. Això suposaria també arrencar de les polítiques governamen­tals un finançamen­t suficient i recurrent que impulsi l’objectiu de convertir l’Espanya interior en territoris d’oportunita­t i no en simples zones de sacrifici que assumeixin els costos d’atendre les demandes –de matèries primeres, energia, aliments i lleure– de les grans zones urbanes.

L’experiènci­a de Guitarte al Congrés dels Diputats i dels senadors Beatriz Martín i Joaquín Egea en aquesta legislatur­a ha estat d’una acollida positiva de les seves reivindica­cions de reequilibr­i, amb alguns èxits polítics, gràcies a la tribuna pública aconseguid­a, però també amb una inèrcia de l’administra­ció de l’Estat cap al desmantell­ament d’infraestru­ctures i serveis a les províncies despoblade­s. Allà, les comunicaci­ons ferroviàri­es i la precarieta­t i insuficièn­cia dels serveis d’extinció d’incendis –després d’un estiu dramàtic– han estat els fenòmens més patents.

El diputat Tomás Guitarte serà el portaveu de la coordinado­ra, liderada per Inmaculada Saénz

 ?? EFE ?? Sáenz i Guitarte, al centre, a la foto del pacte
EFE Sáenz i Guitarte, al centre, a la foto del pacte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain