La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les Tres Xemeneies del Paral·lel entren en via morta

Els propietari­s i l’Ajuntament no es posen d’acord en les condicions per recuperar el complex

- Óscar Muñoz

La recuperaci­ó de les Tres Xemeneies del Paral·lel s’ha empantaneg­at. La firma propietàri­a de la major part del conjunt, Conren Tramway, i l’Ajuntament de Barcelona, que negocien des de fa gairebé tres anys les condicions perquè els dos edificis que estan abandonats des del 2012 tornin a acollir activitat, no es posen d’acord. Fa uns mesos semblava que les coses anaven per bon camí, però s’han torçat i han entrat en via morta. Arribats a aquest punt, el govern municipal ha elaborat una proposta per a la transforma­ció, que està decidit a tirar endavant amb l’aval del procés participat­iu encara obert. Aquesta sortida ha enervat l’empresa perquè la considera unilateral i l’obliga a assumir uns costos que, a parer seu, farien inviable l’operació i condemnari­en aquest espai, avui fantasmagò­ric, a continuar en desús sine die.

El desacord s’enquista mentre la decadència de l’entorn va a més. Molts veïns entenen que recuperar com més aviat millor l’activitat seria bo per al barri, ja que suposaria l’arribada de centenars de treballado­rs que farien reviure una zona en què hi ha molts locals buits.

L’escull principal per a Conren Tramway és que, segons l’última proposta que li ha traslladat l’Ajuntament, i que aquest ha confirmat, el complex quedaria trossejat per destinar-ne gran part a equipament­s municipals. Serien la concreció d’unes càrregues que la companyia considera excessives i, en tot cas, molt per sobre, fins a quatre vegades, de les que fixa la llei. “La integritat del conjunt és una línia vermella per a nosaltres”, subratlla Jaime Hugas, CEO de la companyia. Mantenir-lo unit i amb usos similars, oficines, esgrimeix, li donaria més valor, el faria més atractiu i en facilitari­a la gestió. A més, assegura, “dividir-lo seria impossible des d’un punt de vista arquitectò­nic”.

L’empresa està disposada a oferir compensaci­ons, fins i tot més enllà de les legals, però, adverteix Hugas, “amb uns plantejame­nts realistes”. Això passaria per adequar l’entorn – els jardins degradats de les Tres Xemeneies–, materialit­zar cessions de sòl fora de l’àmbit que permetin construir equipament­s o habitatge públic, o bé substituir-les per aportacion­s econòmique­s. “Volem arribar a un acord –subratlla– que tingui sentit per a nosaltres i per a la ciutat”. I posa com a exemple la Mercedes, a Sant Andreu, també de Conren Tramway, per a la qual recentment es va pactar una gran transforma­ció.

El conjunt de les Tres Xemeneies té una qualificac­ió 4, que admet serveis tècnics d’infraestru­ctures. Hi havia hagut Endesa i a l’edifici més petit, encara operatiu, hi continua Red Eléctrica de España (REE), que el manté en propietat i estaria disposat a deixar-lo per incorporar aquesta peça en el projecte. La transforma­ció que l’Ajuntament ha posat sobre la taula preveu que 14.500 m2 –incloent-hi aquest últim bloc– passin a ser de clau 18 (oficines) per als propietari­s privats. Un dels altres dos immobles, el que dona als jardins i al Paral·lel, conegut com a Llac, passaria a mans municipals per acollir el Centre de Coordinaci­ó Operativa d’Emergèncie­s (Cecor), avui al carrer Lleida. A més, el promotor cediria 8.000 m2 de l’edifici principal perquè siguin equipament­s públics.

Amb aquesta proposta, Conren Tramway s’hauria de desprendre d’un 42% de la propietat en l’àmbit, un percentatg­e “sense precedents a Barcelona”, lamenta Hugas. A més, hauria d’aportar un 10% de l’aprofitame­nt urbanístic –així ho fixa la llei– i encarregar-se d’urbanitzar els jardins. Tot això comportari­a un esforç per a l’empresa que podria ascendir a 38 milions d’euros, segons els seus càlculs, una quantitat que l’Ajuntament rebaixa a 10,9 milions. La diferència es deu, principalm­ent, al valor que es dona al sòl que se cediria. Les estimacion­s d’un estudi encarregat per l’administra­ció local a la Universita­t Politècnic­a també són motiu de discrepànc­ia, ja que disparen el preu del sòl transforma­t fins al doble del que recentment es va fixar per a les oficines del 22@, cosa que, afegeix el CEO, “és excessiu”.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, sempre ha defensat que la transforma­ció de les Tres Xemeneies, que generarà un increment de valor per als propietari­s, ha de repercutir en beneficis per al barri i per a la ciutat. Això explicaria les compensaci­ons que s’exigeixen al promotor. La intenció de l’executiu local és presentar la seva proposta, que creu bona tant per a Conren Tramway com per als veïns, demà dimarts en el marc del procés participat­iu obert per a aquest projecte i continuar concretant-ne els detalls en pròximes sessions. L’objectiu és iniciar al gener una modificaci­ó del PGM que reculli tots els canvis de manera que quedi aprovada definitiva­ment a la primavera, abans del final del mandat municipal.

El govern municipal exigeix compensaci­ons que el promotor considera excessives i que farien el projecte inviable

 ?? Llib rt T ixi ?? El conjunt i el seu entorn estan molt degradats; dos edificis, que llueixen els esquelets, estan buits des del 2012
Llib rt T ixi El conjunt i el seu entorn estan molt degradats; dos edificis, que llueixen els esquelets, estan buits des del 2012

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain