La Vanguardia (Català-1ª edició)

De l’alleujamen­t a l’eufòria

L’Argentina, immersa en la seva crisi perenne, anava a dormir alleujada amb el triomf contra Mèxic i es va llevar il·lusionada, pensant en “un nou Mundial” gràcies a Messi

- Toni lópez Jordà BarceNR a

Amb una inflació galopant, els preus incrementa­ts un 77% aquest 2022, l’atur enfilant-se per sobre d’un 8,5% i els 32ºC en plena primavera austral, l’Argentina va poder respirar una mica amb el futbol gràcies a Leo Messi. Una vegada més, el rescatador d’un poble, com abans ho era de la comunitat culer. El triomf de dissabte contra Mèxic (2-0) va ser un bàlsam per a un país asfixiat, al caire de la revolta social. Com encertava a titular el diari Olé a la tapa de diumenge, la victòria va suposar “un alleujamen­t colossal i il·lusions renovades”. No només per a la selecció albicelest­e; també per als 45 milions d’argentins.

Poques seleccions i aficions són tan ciclotímiq­ues com l’argentina, capaç d’oscil·lar d’estat d’ànim d’una fosca depressió i el pessimisme ancestral a l’eufòria desbordada. “Vamos, Argentina. Ahora nos volvimo’ a ilusionar”, titulava Olé la seva crònica.

L’afició albicelest­e té molt del patiment culer, del cangueli, l’anaconda o el mal de panza, tant és com s’anomeni: l’acollonime­nt general, l’amenaça de l’abisme, s’esvaeix quan apareix el Messies salvador, el D10S redemptor, que es va fer perdonar tots els pecats – ja tocava– amb la Copa Amèrica 2021 conquerida contra el Brasil a Maracanã. El crac que va canviar Barcelona per París va renovar el seu crèdit amb el gol que va desencaden­ar el triomf al cap d’una hora de joc contra Mèxic; el 8è gol de Leo en un Mundial, que el feia igualar el seu etern mirall Diego Armando Maradona.

Mort el Pelusa, ara, a Messi, ja li perdonen més tot. Com passava al Camp Nou, condescend­ent amb aquells passejos i llargues absències del capità, perquè sabia que en qualsevol instant una genialitat seva il·luminaria el camí enmig de la mediocrita­t de l’equip. Els argentins s’han anant aculerant amb el temps, i han passat d’exigir-li ser com Maradona a donar-li un vot de confiança inesgotabl­e. “El partit de Messi: de la seva poca participac­ió al golàs que el va encendre”, analitzava la seva actuació Clarín, sense ometre que el ‘10’ va fer “un partit sense espurna en el debut amb ensopegada”.

El dia després de la seva primera final, d’anar-se’n a dormir amb la placidesa d’un nadó amb la pan

xa plena, l’Argentina es llevava amb optimisme renovat, a la cresta de la gràfica emocional. “Comença un altre Mundial després de l’alleujamen­t”, com bé va dir Leo Messi. “Ara, el somni continua. I amb una altra fortalesa anímica i mental”, escrivia a Olé Hernán Claus, que s’animava fins i tot amb “la chance de poder classifica­r-se per a vuitens com a líder del Grup C”. Per a això, l’Argentina hauria de vèncer la Polònia de Lewandowsk­i aquest dimecres.

A Qatar, a les instal·lacions esportives de la Universita­t nacional, al centre de Doha, apareixien ahir a l’ombra, refugiant-se dels 30ºC, Messi i el seu inseparabl­e Rodrigo de Paul. Tots dos van anar a veure l’entrenamen­t dels reserves, un gest interpreta­t per la premsa argentina com un detall

d’unió i solidarita­t perquè podien haver-se quedat a l’hotel gandulejan­t. El capità és el primer que fa pinya, fent honor a l’himne que es va cantar al vestidor de l’estadi de Lusail, a ple pulmó, i amb Scaloni agitant els braços:

“En Argentina nací, tierra de Diego y Lionel, de los pibes de Malvinas que jamás olvidaré/ No te lo puedo explicar, porque no vas a entender, las finales que perdimos cuantos años las lloré / Pero eso se terminó, porque en el Maracaná la final con los brazucas la volvió a ganar papá. / Muchachos ahora nos volvimos a ilusionar, quiero ganar la tercera, quiero ser campeón mundial./ Y al Diego, en el cielo lo podemos ver, con don Diego y con la Tota, alentándol­o a Lionel”. Encoratjan­t Messi, la cantarella de Qatar.

Messi ara aglutina la fe de l’afició i apinya l’equip amb el mateix ascendent que tenia Maradona

 ?? Gustavo Garello / AP ?? L’afició argentina celebra el gol de Messi al centre de Buenos Aires
Gustavo Garello / AP L’afició argentina celebra el gol de Messi al centre de Buenos Aires

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain