La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’FMI demana de “recalibrar” la política de confinamen­ts per salvar l’economia

- !"#$%&

La Xina s’ha d’allunyar dels confinamen­ts massius i ha d’adoptar un enfocament més específic contra la covid, va dir la directora gerent del Fons Monetari Internacio­nal (FMI), Kristalina Georgieva, dies després d’una setmana de protestes contra l’estricta política de covid zero. Una decisió com aquesta, segons Georgieva, alleujaria l’impacte dels col·lapses en la cadena de subministr­aments sobre l’economia mundial que ja està lluitant contra la inflació, la crisi energètica i la interrupci­ó del subministr­ament d’aliments.

Georgieva va instar a un “recalibrat­ge” de la política de covid zero de la Xina “per l’impacte que té tant en les persones com en l’economia”. Des de Berlín, la directora gerent va assegurar que l’organisme veu “la importànci­a d’allunyar-se dels confinamen­ts massius i d’estar més enfocats en les restriccio­ns. De manera que la focalitzac­ió permeti contenir la propagació de la covid sense costos econòmics significat­ius”.

Georgieva també va instar la Xina a analitzar les polítiques de vacunació i a centrar-se a vacunar les “persones més vulnerable­s”. Una baixa taxa de vacunació entre la gent gran és una de les principals raons per les quals Pequín ha recorregut als confinamen­ts.

Els confinamen­ts han alentit molts segments de l’economia, des dels viatges fins al comerç al detall i les vendes d’automòbils, en la segona economia més gran del món, per la qual cosa Georgieva va instar a “ajustar l’enfocament general de com la Xina avalua el funcioname­nt de la cadena de subministr­aments amb vista a l’impacte indirecte que té a la resta del món”.

L’FMI espera que l’economia xinesa creixi només un 3,2% aquest any, una xifra que està molt per sota de la mitjana de l’última dècada. Durant la Gran Recessió del 2008, la Xina va ser clau per evitar que es convertís en una depressió. La demanda del gegant asiàtic va mitigar la caiguda del creixement mundial.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain