La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ofensiva de la Generalita­t per fomentar el català en l’àmbit sanitari i l’escola

L’Executiu d’Aragonès dona compte de cent mesures per impulsar la llengua

- Àlex Tort Marcelona

“Volem viure plenament i lliurement en català. El compromís del Govern és fer arribar el català a tot arreu sense haver de justificar-nos per parlar la nostra llengua”. El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ahir van donar compte de cent iniciative­s per fomentar l’ús del català a Catalunya. De totes aquestes, 92 ja s’estan duent a terme en menor o major mesura, mentre que n’hi ha vuit que són noves, de les quals destaquen les que busquen impulsar la llengua en l’àmbit sanitari –un aspecte que havia quedat coix– i reforçar-la encara més a l’escola.

Per donar més solemnitat a la presentaci­ó, el Govern va celebrar un Consell Executiu extraordin­ari a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Les mesures inclouen una multitud d’aspectes, fins i tot accions per al foment de l’aranès i la llengua de signes catalana.

Tots els indicadors de l’ús del català mostren un retrocés que ha alarmat el Govern. Un exemple: l’Enquesta d’Usos Lingüístic­s de la Població del 2018 i la de Joventut del 2021 assenyala que més de la meitat de la població de la ciutat de Barcelona no utilitza el català de manera habitual, fins al punt que un 26% afirma que no l’usa mai i un 27% que ho fa esporàdica­ment.

En tot cas, el Govern té clar que dos dels àmbits bàsics són l’escola i el sector sanitari. Respecte al primer àmbit, introduirà formació multilingü­e en el màster de formació del professora­t de secundària. El Govern explica que aquesta mesura té com a finalitat “formar, sensibilit­zar i proporcion­ar eines” al docent per adequar la resposta didàctica a la diversitat lingüístic­a de l’aula.

Pel que fa a l’àmbit sanitari, l’impuls de la llengua catalana encara està en fase de planificac­ió. El Gabinet d’Aragonès treballa en un pla de dinamitzac­ió de la llengua catalana a l’hospital Clínic com a projecte pilot. En

tre les actuacions que es preveuen hi ha el desplegame­nt de la figura del referent lingüístic de centre de salut, és a dir, “una persona responsabl­e de la gestió lingüístic­a de cada centre”.

Un altre sector que es reforçarà és l’audiovisua­l. El president i la consellera van assegurar ahir que es vol potenciar el català a les noves plataforme­s digitals, prestant especial atenció a la gent jove, per la qual cosa es plantegen subvencion­s per produir continguts d’educació econòmica en català a TikTok.

I hi ha més mesures. El Govern ha fixat l’atenció en les autoescole­s i també posa en marxa la possibilit­at de substituir les multes a empreses per no utilitzar el català per cursos

de conscienci­ació lingüístic­a.

Tota aquesta ofensiva per impulsar el català és un pas més enllà als canvis legislatiu­s aprovats pel Parlament amb l’objectiu d’aturar l’aplicació del 25% del castellà a les aules catalanes. Avui només apliquen aquest percentatg­e 26 grups dels 72.000 que hi ha a Catalunya, ja que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va decretar cautelars en aquelles aules en què ja s’havia aplicat. Ara, el decret i la nova llei estan en mans del Tribunal Constituci­onal (TC). A més, demà, Aragonès impartirà una ponència a la seu de l’ONU a Ginebra sobre la situació del català en el marc del Fòrum de les Nacions Unides sobre Qüestions de les Minories.

Una de les propostes ofereix suplir les multes a empreses per cursos de conscienci­ació lingüístic­a

 ?? Miquel González / Shooting ?? Vilagrà, Aragonès i Garriga ahir a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC)
Miquel González / Shooting Vilagrà, Aragonès i Garriga ahir a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain