La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cadell ha crescut

El central César Montes, pretès per l’Espanyol, sobresurt al Mundial, on ja ha hagut de defensar Lewandowsk­i i Lautaro Martínez

- r ls p p!rl" Barcelona

La negra, de La Hija del Mariachi, és la cançó que va elegir Mèxic perquè sonés per megafonia després de cada gol de la seva selecció a Qatar. Tot i això, les trompetes i els mariachis encara no s’han sentit en el Mundial, ja que el Tri és un dels tres equips que encara no han marcat. Els altres que no han celebrat res són Tunísia i l’Uruguai. A l’equip del Tata Martino li falta molt poder d’intimidaci­ó a l’àrea rival. Però tots els problemes que s’han vist en atac de Mèxic es redueixen ostensible­ment en defensa. Allà sobresurt la imponent figura de César Montes (Hermosillo, 1997), amb els seus 195 centímetre­s. El central del Monterrey, que ja s’ha enfrontat a Lewandowsk­i, Lautaro i Messi amb bona nota, està demostrant que està preparat per fer el salt, que ja és madur.

El bon paper de Montes no és nou. L’estiu del 2021 va anar en els Jocs Olímpics de Tòquio i es va penjar la medalla de bronze. El Brasil només va poder superar-lo en semifinals a la tanda de penals. De fet, el defensa fa temps que és al radar de l’Espanyol. El club perico segueix de prop el mexicà fins al punt que pretén incorporar el futbolista –valorat en 7 milions– en aquest mercat d’hivern per aconseguir més solidesa. Només tres equips han rebut més gols que els blanc-i-blaus en aquest inici a la Lliga.

Pocs jugadors de 25 anys poden dir que ja han jugat 216 partits a la Primera Divisió del seu país. Aquesta és la vuitena temporada als rayados de Monterrey, on va debutar als 18.

Per la seva edat quan va arribar a l’elit i la seva mida, ja considerab­le, a Montes l’anomenen el cadell, i ara ja és el jugador més alt dels 26 de Martino, més que els tres porters i els davanters Funes Mori i Raúl Jiménez.

Al defensa no li va pesar mai la responsabi­litat, potser perquè li va marcar estrenar-se en un derbi contra el Tigres de la Universita­t de Nuevo León el setembre del 2015. Això sempre marca. Unes setmanes abans, a l’agost, es va inaugurar l’estadi BBVA, la nova casa dels rayados, capacitat per a 53.000 espectador­s. La festa va culminar amb un amistós davant

el Benfica i Montes va fer el primer gol de la història del Gegant d’Acer rematant amb el cap una falta lateral. Encara portava el dorsal 286.

Ara el cadell ja ha crescut, tant al seu club com amb la selecció, on porta el tres, tot i que el seu ídol Rafa Márquez utilitzava el quatre, al seu país... i al Barça, el veí de l’Espanyol.

En aquestes vuit campanyes en el Monterrey, Montes s’ha forjat un bon palmarès amb una Lliga i dues Champions de la Concacaf (2019 i 2021). A més, amb Mèxic –és internacio­nal des de 2017– va formar part del planter que es va adjudicar la Copa Or del 2019. Per a Montes, jugar a Qatar no és nou. Perquè amb els rayados va participar en el Mundial de Clubs del 2019, en què va guanyar l’Al

Sadd de Xavi i va caure amb el Liverpool amb un gol de Firmino al 91.

En aquesta gran cita del 2022 està destacant pel joc aeri, amb nou refusos, i la seva netedat, amb només dues faltes en dos enfrontame­nts complicats i sense veure targetes, però també pels bons desplaçame­nts i canvis d’orientació (8 de 18 en passades llargues) i un 84% d’encert en les passades.

El seu bon rendiment fa que hagi despertat interès d’algun altre equip, però l’Espanyol té la davantera i compta amb un llarg idil·li amb el futbol mexicà. Si ve, seria el cinquè futbolista a l’Espanyol després de Germán Villa, Paco Palencia, Héctor Moreno i Diego Reyes, a més del tècnic Javier Aguirre. El cadell no canviaria de colors.

Els pericos tenen un llarg idil·li amb Mèxic després de Reyes, Moreno, Palencia i el tècnic Aguirre

 ?? Rodrigo Jiménez / EFE ?? El mexicà César Montes s’imposa de cap a l’argentí Mac Allister
Rodrigo Jiménez / EFE El mexicà César Montes s’imposa de cap a l’argentí Mac Allister

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain