La Vanguardia (Català-1ª edició)

Feijóo: “Fa segles que els cristians no maten per religió, d’altres sí”

- Cristina Sen

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, va introduir ahir variacions al to de prudència que havia fet servir el seu partit en l’anàlisi de l’atac terrorista d’Algesires. “Fa molts segles que no es veu un cristià matar en nom de la seva religió o les seves creences, hi ha altres pobles que tenen ciutadans que sí que ho fan”, va assenyalar durant un dinar al Círculo Ecuestre de Barcelona. Va demanar prudència abans de valorar el succeït, però va comentar que el terrorisme islàmic és un problema “perquè hi ha persones que maten en nom d’un déu”. I va sol·licitar unitat en l’actuació. Al matí, el to utilitzat per dirigents populars, especialme­nt pel president d’Andalusia, va tenir accents diferents. Juanma Moreno va dir que l’atac fet per Iassin Kanjaa i que va matar Diego Valencia, sagristà d’una església d’Algesires, és un “fet puntual de què no es poden treure conclusion­s”. La portaveu del PP, Cuca Gamarra, també va demanar que no s’estigmatit­zi cap col·lectiu. De fet, a l’inici del dia la unanimitat en defensa de la convivènci­a havia estat la tònica a l’arc parlamenta­ri, tret de Vox. La formació d’extrema dreta va vincular la “immigració il·legal” amb l’atac i va parlar de “cultures incompatib­les amb la nostra”. Santiago Abascal va indicar que no es pot tolerar que l’islamisme avanci. El Govern espanyol i la resta de formacions polítiques van exigir que no es vinculi la immigració il·legal amb l’atemptat i es va considerar “deplorable” que es faci servir el que ha passat a Algesires per treure’n un rèdit polític.

En la seva intervenci­ó i en un debat en què sempre l’extrema dreta busca vots, Feijóo va subratllar que la situació és “greu i preocupant”. El dirigent popular va fer referència a la situació geogràfica d’Espanya i va recordar els atemptats de l’11-M a Madrid.

Després de la seva intervenci­ó, la ministra Pilar Alegría va escriure al seu compte de Twitter que “hi ha vegades que és millor callar i semblar responsabl­e que parlar així”. El PSOE el va acusar de “crispar i posar en perill la convivènci­a”.

Al marge d’aquestes considerac­ions, el PP va sol·licitar al president del Govern central que convoqui la comissió de seguiment del Pacte Antigihadi­sta, que no es reuneix des de fa cinc anys. I va criticar Pedro Sánchez per no estar oferint cap mena d’informació al primer partit de l’oposició.

Les apel·lacions a la convivènci­a van ser generals des de les entitats religioses. La Conferènci­a Episcopal va demanar “no demonitzar cap col·lectiu ni identifica­r l’atac amb la religió islàmica”. La Junta Islàmica va assenyalar que aquests “actes execrables no tenen cabuda en una societat plural i oberta, on la llibertat de culte és un valor central”. /

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain