La Vanguardia (Català-1ª edició)

Altre cop a una ciutat maltractad­a

Els veïns rebaten el discurs de l’odi a la localitat gaditana, castigada per l’atur

- Joaquín Vera Algesires Enviat especial

Els habitants d’Algesires no volen un altre estigma. Centenars de veïns d’aquesta ciutat de poc més de 120.000 habitants es van congregar ahir –a la plaça on va morir assassinat un dels seus veïns– per mostrar el seu rebuig per l’atac terrorista, però també per alçar la veu contra els que van mirar de prendre la metxa entre les comunitats catòliques i islàmiques que conviuen en una terra sacsejada ja pel narcotràfi­c, la marginalit­at, un atur galopant i unes altíssimes taxes d’abandoname­nt escolar.

El motor econòmic de la zona és el port d’Algesires, que lidera el tràfic de mercaderie­s a Espanya i ha estat reconegut com el més eficient d’Europa. A primera hora del matí, la seva activitat com cada dia era incessant. Aliè que a l’altre costat de la badia s’havia comès el primer atac terrorista a Espanya perpetrat en unes esglésies. Al mig del poble, quan encara la nit no havia fet desaparèix­er totes les persones del carrer.

“És el que li faltava a Algesires, que també es converteix­i en un niu de terroriste­s”, explicava a La Vanguardia un cambrer dels bars de la plaça on va passar tot mentre atenia més periodiste­s i càmeres esta

blerts a la seva taula com clients habituals. “Aquí hi convivim tots en pau, no hi ha problema”, repetia un jubilat que –segons explicava– ha estat “tota la seva vida” vivint a Algesires. És ell qui anima el periodista a parlar amb dues joves musulmanes que des que es van assabentar dels fets han fet activisme a les xarxes socials per mirar de contrarest­ar els missatges d’odi que es van abocar.

Apunten el nom a la seva llibreta “perquè no aparegui mal escrit”: Bouchra El Kazini, de 46 anys, i Amina Belafrik, de 22 anys. Han improvisat pancartes amb cartolines de colors en què es pot llegir: “No al terrorisme, no a l’odi. Aquest crim no té a veure res amb l’islam” o “Estem amb vosaltres; tristos i decebuts”. Les dues dones, –una cuinera en casaments i comunions, i l’altra, estudiant– miren de justificar-se a tota hora, com si el fet de portar vel les convertís en sospitoses. “Ni he llegit alguns missatges”, detalla la més jove, que hi va anar sabent que Vox havia convocat al mateix lloc amb el missatge xenòfob amb què sol. La convocatòr­ia va ser un fracàs.

Els habitants d’Algesires coincideix­en a reclamar més presència policial. Potser perquè és una de les reivindica­cions que més verbalitza l’alcalde, el popular José Ignacio Landaluce. Ho va fer ahir mateix a pri

Dones musulmanes van protestar contra els missatges xenòfobs llançats després del brutal atac

mera hora del matí. Amb certa contradicc­ió. Va exigir al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, més policies. Tot seguit va interposar un “malgrat” per acabar la frase dient que “Algesires és de les ciutats més segures d’Espanya i d’Europa”.

A última hora de la tarda, quan un fort dispositiu policial custodiava l’edifici on es van reunir els comandamen­ts d’Interior per analitzar la situació, un grup de dones s’acostaven per veure què passava. Quan van veure els vidres tenyits dels cotxes oficials, una comentava a l’altra, una mica decebuda: “Polítics, una altra vegada”. El que volen és girar full. ■

 ?? Carrasco Ragel / EFE ?? Els ciutadans d’Algesires van deixar flors i espelmes al lloc de l’assassinat
Carrasco Ragel / EFE Els ciutadans d’Algesires van deixar flors i espelmes al lloc de l’assassinat
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain