La Vanguardia (Català-1ª edició)

Feijóo desafia Sánchez i es compromet que governi el candidat més votat

El president del PP veu una “anomalia” en les coalicions de partits perdedors

- Julio HurtaDo

“Si no donem valor a les urnes, perdem el valor de la democràcia”. Tot i que en un sistema parlamenta­ri com l’espanyol no governa necessària­ment el candidat més votat, sinó el que aconseguei­x la majoria absoluta a la investidur­a, Alberto Núñez Feijóo va reiterar ahir la seva proposta que després de les pròximes eleccions generals l’inquilí de la Moncloa sigui el que més sufragis obtingui.

Després de la presentaci­ó d’Antonio Delgado, president del Círculo Ecuestre, i Enrique Lacalle, vicepresid­ent, el líder del PP va llançar aquest desafiamen­t quan la periodista de La Vanguardia Carmen del Riego, moderadora de l’acte, li va preguntar si pactaria amb Vox: “Jo em comprometo i li faig la proposta a Pedro Sánchez que si no guanyo les eleccions, no mereixo ser president del Govern espanyol. I espero que, recíprocam­ent per jugar amb el mateix reglament, Sánchez digui que, si no és la força més votada, deixarà governar qui guanyi les eleccions”, va argumentar.

Feijóo es va referir a una enquesta del CIS per assenyalar que un 70% dels espanyols creuen que ha de governar la llista més votada i va citar el cas de Portugal, on els alcaldes són els que obtenen el nombre més alt de vots, de vegades per un marge molt estret. “Si ets del PP i guanyes per mil vots però empates en regidors, no ets alcalde enlloc”, va afirmar, i va posar com a exemple Melilla, que presideix l’únic diputat de Ciutadans.

El gradual aïllament dels populars, que a Castella i Lleó es va traduir en un polèmic pacte amb la ultradreta que Feijóo anhela no haver de repetir a escala estatal, es trencaria com per art d’encantamen­t si es modifiqués

el règim electoral, malgrat que va obviar que hi ha ajuntament­s dirigits pel PP sense que sigui el partit més votat.

Arran d’aquesta reflexió sobre els municipis, Feijóo va fer el salt conceptual a la presidènci­a del Govern espanyol: “En aquest moment tenim la seguretat que si Sánchez perd les eleccions però pot sumar amb l’extrema esquerra i els independen­tistes, no seria president?”, va preguntar retòricame­nt. “Ningú no té aquesta convicció, i seria una nova anomalia en 44 anys de democràcia”, va contestar.

Però més enllà d’aquest compromís per “aclarir el panorama” a Espanya, Feijóo, després de presentar-se com un polític “reformista, tranquil, estable i

previsible”, va explicar la seva visió de Catalunya i el projecte que té per a aquesta comunitat, “la regió europea amb més competènci­es”.

“Integració, cosmopolit­isme i estabilita­t” són els ingredient­s de la recepta de Feijóo, que va passejar per la Rambla al matí, perquè Barcelona “torni a ser el que va ser” en el passat olímpic i Catalunya es recuperi dels “errors no forçats” dels anys del procés independen­tista, en què ha estat vista, va dir, com un territori “hostil als forans”.

Davant dels que volen “dividir” i “dispersar”, en al·lusió a l’independen­tisme, Catalunya, va assegurar Feijóo, “no és de ningú”, sinó que pertany a tots els catalans, que són els que hi “treballen i viuen”, els que la “senten”. I la seva vertebraci­ó a Espanya ja està feta: “Aquest no és un projecte d’encaix. Fa 500 anys que està encaixat. Espanya, juntament amb França, és la nació més antiga del món”, va assegurar el líder del PP.

En aquest sentit, Feijóo va recordar que la Constituci­ó, que reconeix Catalunya, Galícia i el País Basc com a nacionalit­ats històrique­s, va ser votada per una gran majoria de catalans, per això va restar importànci­a a l’auge de l’independen­tisme de l’última dècada: “Hem d’enfocar la història en períodes llargs, no només en el que va passar els últims cinc, vuit o deu anys”, va analitzar.

Amb tot, el cap de l’oposició va lamentar la “pèrdua d’oportunita­ts” que ha suposat per a Catalunya, al seu judici, el procés, i va adduir la decisió de l’Agència

El cap de l’oposició tem que un PSOE en minoria “sumi amb l’extrema esquerra i els independen­tistes”

Europea del Medicament d’instal·lar-se a Amsterdam i no pas a Barcelona després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea o també la renúncia a presentar una candidatur­a conjunta amb Aragó per organitzar els Jocs Olímpics d’hivern de l’any 2030.

El president del PP va recordar la catalanita­t del seu partit, fundat, entre d’altres, per Manuel Milián Mestre, i, en presència del candidat popular a l’alcaldia de Barcelona, va explicar que Daniel Sirera és fill d’un guàrdia urbà i net d’una taquillera del metro: “Aquest senyor és catalanist­a pels quatre costats, és un producte d’aquesta terra, català al mil per cent”, el va elogiar Feijóo, que va aprofitar també per enaltir el “bilingüism­e cordial” que va posar en pràctica com a president de la Xunta de Galícia i que vol fer extensiu a Catalunya.

Del que es tracta, va resumir, és de “no causar problemes” als ciutadans. “D’algun lloc hem de ser”, va concloure.

 ?? Xavier Cervera ?? Alberto Núñez Feijóo durant el col·loqui amb Carmen del Riego al Círculo Ecuestre
Xavier Cervera Alberto Núñez Feijóo durant el col·loqui amb Carmen del Riego al Círculo Ecuestre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain