La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Audiència Nacional descarta vincles russos rere les cartes bomba

- Carlota GuinDal Madrid

L’Audiència Nacional descarta que el detingut per les cartes bomba enviades a Espanya entre el novembre i el desembre del 2022 tingui cap vinculació amb el Moviment Imperial Rus, un grup supremacis­ta i radical rus, segons confirmen fonts jurídiques a La Vanguardia.

Dies després de fer-se pública aquesta hipòtesi, la policia va detenir un home jubilat de 74 anys, resident a Miranda de

Ebro (Burgos), com a presumpte autor de les trameses. Les fonts expliquen que la tesi dels vincles russos va arribar als investigad­ors en un moment embrionari del cas, però després d’una anàlisi va ser descartada.

Els agents encarregat­s del cas van fer una minuciosa tasca fins que van trobar el principal sospitós, que declara avui a l’Audiència Nacional després de l’arrest.

Segons fonts de la investigac­ió, el detingut s’ha negat a lliurar de manera voluntària una prova d’ADN per acarar-la amb l’apareguda en una de les cartes, amb la qual cosa s’haurà de fer sota mandat judicial. Després de l’arrest, els agents en van registrar el domicili i els dispositiu­s mòbils i electrònic­s. L’anàlisi podrà demostrar si era seguidor d’algun fòrum prorús o si participa en algunes teories conspirano­iques. Tot i això, els agents, fins ara i abans de la detenció, no compten amb dades que fos integrant o tingués vincles directes amb membres de cap organitzac­ió russa o prorussa.

Les cartes amb material pirotècnic van ser enviades en dues tandes. La primera de les missives, dirigida a Pedro Sánchez, va ser detectada el 24 de novembre. Després, una altra a l’Ambaixada d’Ucraïna a Espanya. Hi va haver quatre cartes més durant els primers dies de desembre. Una de les cartes, la de la base militar de Torrejón de Ardoz (Madrid), no es va fer detonar i va servir per seguir la pista fins al sospitós.

 ?? Iñaki Berasal  e ?? El detingut conduït per la policia
Iñaki Berasal e El detingut conduït per la policia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain