La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Advocacia de l’Estat no veu lucre en l’1-O

Els lletrats demanen de rebaixar la inhabilita­ció de Junqueras a set anys

- Carlota Guindal adrid

L’Advocacia de l’Estat va demanar ahir al Tribunal Suprem una rebaixa considerab­le de les penes d’inhabilita­ció als líders independen­tistes condemnats pel procés arran de la reforma del Codi Penal, que va derogar la sedició i va modificar el delicte de malversaci­ó. A diferència de la Fiscalia, que no veu motius per rebaixar la inhabilita­ció dels condemnats per malversaci­ó, els serveis jurídics de l’Administra­ció plantegen que la pena vigent d’inhabilita­ció per a l’exvicepres­ident de la Generalita­t Oriol Junqueras passi de 13 a 7 anys, quedi reduïda a gairebé a la meitat i en faciliti el retorn a la política institucio­nal el 2026.

El plantejame­nt de l’Advocacia és que el delicte de malversaci­ó pel qual van ser condemnats els líders de l’1-O es correspon amb l’administra­ció deslleial i no pas amb la malversaci­ó agreujada (amb ànim de lucre), tesi que sosté la Fiscalia i el mateix jutge d’instrucció de la causa, Pablo Llarena. A més a més, l’Advocacia considera que el delicte de sedició pel qual van ser condemnats tots els indultats ha de ser substituït pel de desordres públics agreujats. En aquest punt coincideix amb la tesi de Llarena.

Per això, per als condemnats per malversaci­ó, l’Advocacia sol·licita una revisió de la inhabilita­ció que preveu un concurs medial entre els delictes d’administra­ció deslleial i desordres públics. En aquesta situació, a més de Junqueras, estan els exconselle­rs Raül Romeva, Jordi Turull i

Dolors Bassa, per als quals demana 6 anys i 9 mesos d’inhabilita­ció, en lloc de 12.

Per a aquells que no van ser condemnats per malversaci­ó, l’Advocacia sol·licita una inhabilita­ció més curta. Així doncs, per a l’expresiden­ta del Parlament Carme Forcadell demana 6 anys i mig, mentre que per als exconselle­rs Joaquim Forn i Josep Rull, 6 anys i 3 mesos. Per als expresiden­ts de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, sol·licita 4 anys.

Al seu escrit, els lletrats afirmen que la sentència no va apreciar que els fets “constituïs­sin una

apropiació, en el sentit de no constituir sostracció de fons amb ànim de lucre propi o per a un tercer”, però “sí que va declarar que els fets constituïe­n actes de deslleial administra­ció dels fons públics”. “Ni es va practicar en el judici cap prova en aquest sentit, ni es va declarar en la sentència que els fets comesos pels acusats fossin amb ànim de lucre propi ni de tercers, ni amb l’ànim d’obtenir els condemnats per malversaci­ó un benefici propi ni aliè, en ocasió d’aquests, per tant els fets objecte de condemna no poden ser subsumits en la conducta d’‘apropiació’ amb ànim de lucre”, expliquen els serveis jurídics de l’Estat. Per contra, entenen que els fets sí que compleixen les exigències del delicte d’administra­ció deslleial vigent perquè “consisteix l’acció sancionada a donar al patrimoni públic que administra­ven una aplicació pública diferent d’aquella a què estava destinat”.

Quant a la sedició, l’escrit indica que, tot i que els fets condemnats presenten un “abast fins i tot més gran”, després de la derogació s’ha de reconduir cap al de desordres públics agreujats, perquè la sentència va veure provada “l’existència d’una actuació col·lectiva o en grup, la finalitat de la qual era atemptar contra la pau social executant actes de violència o intimidaci­ó”. L’escrit destaca la “decisiva participac­ió” de Junqueras perquè hi hagués “actes multitudin­aris amb ús d’intimidaci­ó i violència en alguns casos, així com ocupació de locals i instal·lacions públiques per impedir el seu normal funcioname­nt (...), que coincidiri­a amb els elements típics de la conducta tipificada a l’article 557.2 CP”.

La defensa de Carles Puigdemont, per la seva banda, impugnarà els escrits de la Fiscalia i l’Advocacia perquè considera que, segons la jurisprudè­ncia europea, no es pot aplicar el delicte de desordres públics agreujats als fets del 2017, perquè llavors encara no existia.

 ?? LV ?? Les advocades de l’Estat durant el judici del procés el 2019
LV Les advocades de l’Estat durant el judici del procés el 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain