La Vanguardia (Català-1ª edició)

Malestar a València perquè la reforma de la Constituci­ó no inclou el seu dret civil

- Salvador Enguix HÈCTOR SANJ N

Galícia, el País Basc, Navarra, Aragó, Catalunya i les Balears tenen legislació pròpia en matèria de dret civil, però els valencians no en poden tenir. El Govern espanyol i el PP han acceptat reformar la Constituci­ó per eliminar el terme “disminuït”, però no han acceptat altres modificaci­ons com la que des de fa anys exigeixen la societat política i civil valenciane­s, amb el suport de les Corts i de 300 ajuntament­s.

El 28 d’abril del 2016 el Tribunal Constituci­onal va declarar la inconstitu­cionalitat de la llei valenciana de Règim Econòmic

Matrimonia­l Valencià. Després passaria el mateix amb la llei de Custòdia Compartida i amb la llei d’Unions de Fet Formalitza­des. El dret civil valencià es va recuperar en la reforma de l’Estatut del 2006, impulsada pel Govern de Francisco Camps amb el suport del PSOE, però es va perdre després que l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero hi presentés recurs davant el Constituci­onal, recursos que després va mantenir Mariano Rajoy.

Des de fa mesos, la societat civil valenciana, liderada per l’associació Juristes Valencians, havia demanat al PSOE i el PP que s’aprofités la reforma de la Constituci­ó per recuperar els “furs valencians”, de manera que s’equiparari­a la legislació amb la de les autonomies citades. De fet, Alberto Núñez Feijóo es va comprometr­e a fer-ho en una de les seves visites a València, i també ho va reclamar el president Ximo Puig. Joan Baldoví, de Compromís, va ser qui va traslladar aquesta petició al Govern de Pedro Sánchez.

La negativa ha generat un profund malestar en els actors de la societat valenciana. Compromís l’ha qualificat d’“atac a l’autonomia valenciana”. I des del PSPV s’advertia ahir que “no és el final del camí” i que s’espera que es treballi perquè en el tràmit al Congrés dels Diputats la proposta pugui tirar endavant. Mentrestan­t, i una vegada més, el PSOE i el PP es culpen l’un a l’altre de no poder consensuar aquest objectiu, i ja fa unes quantes dècades que estan així.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain