La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès assumeix el cost personal de la B-40 amb l’objecte de tenir pressupost

El president constata que per al PSC “ja no hi ha excuses” per als comptes

- !l"x Tort Barcelona

“Assumeixo la contradicc­ió, el cost i el desgast polític i personal”. Pere Aragonès va haver d’empassar-se ahir el gripau de la B-40 i del projecte tal com el reclama el PSC si volia tenir alguna aspiració de tenir nous pressupost­os. “És el preu de servir la ciutadania, de la centralita­t i del lideratge”, va afegir tot seguit a la compareixe­nça que va fer al migdia des del Palau de la Generalita­t.

El president va corroborar el que Esquerra havia votat poc abans al Parlament. Els republican­s van donar el seu sí a una moció dels socialiste­s catalans que en el seu primer punt aposta per “l’execució” de les obres de la carretera B-40 per millorar la connexió entre Terrassa, Sabadell i Castellar del Vallès. La proposta és del tot contrària a les polítiques d’ERC, però el partit ha transigit davant l’interès general de la ciutadania per tenir uns comptes nous i necessaris, segons van dir els seus representa­nts i el cap del Govern. “Ja no hi ha excuses ni esculls”, va clamar Aragonès en clara advertènci­a al PSC.

Esquerra ja s’havia mogut dilluns davant el pols ferm del PSC. Aquell dia va obrir-se per primera vegada a preveure el quart cinturó o ronda del nord o B-40 (segons qui esmenti aquesta via) com una de les possibilit­ats a estudiar. Ahir va fer un pas més, es va deixar de romanços i va cedir.

El de Pere Aragonès és un pas que sembla que tindrà efectes positius per als interessos dels republican­s. Salvador Illa, cap de l’oposició, va reconèixer el gest sense embuts dues hores i mitja més tard de comparèixe­r el president. Va acceptar que l’acord era més a prop i va pronunciar una frase que no va passar desaperceb­uda: “El PSC té paraula”.

Illa ni tan sols va entrar a replicar el president, que, davant les declaracio­ns anteriors dels socialiste­s segons les quals la B-40 no era l’únic escull, va negar l’evidència i va assegurar que “seria un error reobrir qüestions que en les negociacio­ns havien quedat superades”.

Encara no hi ha acord, però la sensació ahir al Govern i a ERC era de cert alleugerim­ent, ja que la continuïta­t del Govern sense nous pressupost­os abocaria gairebé segur Aragonès a convocar eleccions. Si finalment aconseguei­xen garantir-los, els republican­s, malgrat comptar amb l’únic suport dels seus 33 diputats dels 135 que s’asseuen al Parlament entre tots els partits, no descarten esgotar el mandat fins al 2025, fins al màxim establert.

El debat i la votació de la moció del PSC eren àmpliament esperats, sobretot després de la jornada anterior, on l’oposició havia deixat per terra qualsevol opció als republican­s. Ahir, la situació

El sí d’Esquerra a la carretera que proposen els socialiste­s no altera l’acord entre el Govern i els comuns

va canviar radicalmen­t en el moment que el diputat d’ERC Ferran Estruch va sortir a l’estrada per anunciar que “si serveix per desencalla­r” els pressupost­os, el seu partit votarà a favor de l’opció del PSC per a la B-40 per molt mal que fes als republican­s. Un vot contra pronòstic.

Dilluns, si no hi ha canvis, es tornaran a veure els equips negociador­s del Govern i el Partit Socialista. A Esquerra continuen afirmant que únicament “queden serrells” que teòricamen­t no haurien de suposar un impediment per tirar endavant els comptes de la Generalita­t. La qüestió de l’aeroport, on ERC es va abstenir davant el punt cinc de la moció dels socialiste­s perquè aposta per, entre altres coses, “ampliar-lo”, pot ser una altra pedra a la sabata.

El moviment d’ERC podia comportar un risc: que els comuns, també necessaris per a l’aprovació dels números, se’n despengess­in ara. Tampoc són favorables al traçat de la B-40. Però els comuns es van mostrar tranquils, perquè la carretera no forma part del text de la llei dels pressupost­os. A més a més, tenen el compromís d’Aragonès que no hi destinarà ni un sol euro. La raó? El finançamen­t de l’obra va a càrrec exclusivam­ent del Govern espanyol.

 ?? Joan Mateu Parra / Shooting ?? Pere Aragonès i Salvador Illa ahir després de les votacions del matí al Parlament
Joan Mateu Parra / Shooting Pere Aragonès i Salvador Illa ahir després de les votacions del matí al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain