La Vanguardia (Català-1ª edició)

El final de la globalitza­ció?

- Miquel Trias

Quan vaig començar a exercir com a advocat, els despatxos més prestigios­os eren els experts en inversió estrangera. Navegar per la intricada regulació que l’Estat imposava als moviments de capitals requeria un considerab­le bagatge de coneixemen­t i habilitat. Però amb l’entrada del nostre país a la Comunitat Europea a mitjans dels vuitanta, aquests controls es van anar aixecant, no només per a les transaccio­ns intracomun­itàries sinó també respecte de tercers països. A escala global, l’obertura de la Xina des de principis d’aquella dècada i la caiguda del mur de Berlín el 1989 van obrir el camí a la globalitza­ció.

Es va anar dibuixant un ordre liberal en el qual la norma general era que mercaderie­s i capitals fluïen, mentre les empreses competien lliurement, i els estats només sortien en la seva ajuda en circumstàn­cies crítiques. Òbviament, la norma tenia moltes excepcions i es va acusar reiteradam­ent la Xina de no respectar les regles del joc, malgrat haver-se incorporat a l’Organitzac­ió Mundial de Comerç el 2001. No obstant això, el paradigma de la lliure competènci­a dominava i, sens dubte, al si de la Unió Europea, la prohibició que un determinat Estat ajudés les seves empreses a competir amb avantatge al mercat únic era una regla vinculant.

Com bé sabem, la globalitza­ció en clau liberal ha estat fortament qüestionad­a des de la gran crisi del 2008, però la seva ruptura, potser definitiva, podem datar-la en la reacció a la pandèmia de la covid a partir de març del 2020. Amb la finalitat de protegir les empreses en sectors crítics de possibles adquisicio­ns hostils als interessos de cada país, es van tornar a aixecar barreres a la inversió estrangera, i així es va recuperar aquella vella especialit­at jurídica ja gairebé oblidada. La regulació va ser concebuda com a temporal, però tot apunta que es pot prolongar indefinida­ment.

Més rellevant encara és el tema dels ajuts d’Estat. La qüestió es planteja tant a escala global com al si de la Unió Europea. Els Estats Units han aprovat paquets de finançamen­t i subvencion­s molt generosos per ajudar les seves empreses a relocalitz­ar producció i millorar la competitiv­itat. Això posa les empreses europees en situació desavantat­josa que només es pot compensar amb mesures equivalent­s.

Però encara més greu ha estat l’aixecament de la veda als ajuts públics al si de la Unió Europea. Durant les restriccio­ns obligades per la pandèmia, aquestes es van justificar amb la finalitat de mantenir viu el teixit empresaria­l als sectors més afectats. Però ara, amb la crisi energètica derivada de la guerra d’Ucraïna, la qüestió ha pres un aire més greu, atesa la generosita­t amb què Alemanya està subvencion­ant els preus de l’energia a les seves empreses, la qual cosa situa les d’altres països com Espanya en desavantat­ge competitiu.

Desconeixe­m la intensitat amb què es produirà i els matisos que adquirirà aquest procés de reversió de la globalitza­ció. Probableme­nt s’aguditzarà el proteccion­isme a escala de blocs mentre s’accentuen els fluxos migratoris. En qualsevol cas cal preparar-se. A escala europea cal acordar un nou marc en el qual els ajuts públics tinguin una regulació comuna i accés equitatiu.

En l’àmbit espanyol hem de recuperar la idea d’una política industrial consensuad­a que permeti dirigir els recursos, i molt particular­ment els fons Next Generation de la UE, a sectors estratègic­s.

La generalitz­ació dels ajuts públics trenca el consens liberal

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain