La Vanguardia (Català-1ª edició)

Zelenski i la corrupció

- Lluís Foix

La guerra a Ucraïna ha entrat en una nova dimensió amb el compromís del lliurament de desenes de tancs dels Estats Units i d’Europa per resistir la probable nova ofensiva de Putin quan arribi la primavera. Zelenski ha aconseguit aglutinar les voluntats polítiques occidental­s i s’ha convertit en una icona de la resistènci­a a una invasió injustific­ada del seu país.

Europa entén en conjunt que la guerra de Putin contra Ucraïna és també un atac als valors de les democràcie­s occidental­s. O es frena Rússia al Donbass o caldrà fer-ho en territori OTAN, ja sigui als països bàltics o a Polònia.

Europa està a la pràctica en guerra contra Rússia. I la història ens il·lustra que un conflicte a l’interior del continent sol ser llarg, devastador i amb milers de morts.

Per això cal començar a demanar comptes a Zelenski, que, a més de combatre l’exèrcit rus, ha de fer net de la corrupció que ha conviscut

La transparèn­cia és imprescind­ible per rebre més ajuts i per guanyar Putin

impunement amb el Govern, també en els onze mesos que ha durat la guerra. Zelenski ha destituït vuit alts càrrecs de la presidènci­a, del Ministeri de l’Interior i del de Defensa. Un jutge del Tribunal Suprem va haver de deixar el càrrec acusat de corrupció.

Periodiste­s independen­ts i grups cívics compromeso­s amb la transparèn­cia han denunciat els signes externs de riquesa de personatge­s vinculats amb el Govern, circulant amb cotxes de gamma alta per la capital i passant dies de vacances a la Costa Blava o en zones turístique­s espanyoles. No és estrany veure matrícules ucraïneses en cotxes aparcats en hotels de cinc estrelles de les costes mediterràn­ies. Ucraïna ocupa el deshonrós lloc 122 en el rànquing de corrupció, segons l’índex de percepcion­s de corrupció internacio­nal.

En aquests moments del conflicte cal exigir a Zelenski la màxima transparèn­cia possible atesa l’estratosfè­rica ajuda militar i econòmica subministr­ada a Ucraïna. És bon senyal la purga d’alts càrrecs acusats de corrupció. Cal donar suport a Zelenski, però seria un gran error ferho sense demanar-li comptes sobre com s’utilitzen els recursos que, en principi, són a fons perdut per combatre l’imperialis­me transgress­or de Putin. No s’ha d’oblidar l’espectre del règim corrupte de Saigon. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain