La Vanguardia (Català-1ª edició)

Impuls a les unitats forenses per determinar el risc de cada agressor

Igualtat reuneix el comitè de crisi per analitzar els últims assassinat­s masclistes

- Celeste López M

La meitat de les dones que van ser assassinad­es al gener (sis i una nena) havien denunciat. També havien denunciat gairebé un 40% de les 49 víctimes mortals de l’any passat. Les dones confien en l’Estat per a la seva protecció (només fa uns quants anys aquests percentatg­es no arribaven ni a un 20%), però aquesta protecció no va arribar. Es van quedar soles davant el seu assassí. Què passa? Això és el que intenten determinar els experts i les institucio­ns implicades (avui hi ha una reunió del comitè de crisi al Ministeri de Sanitat).

No és una tasca fàcil, perquè el masclisme està arrelat en la societat, però els camps de millora són molts. Entre d’al

tres, la millora del nivell de risc que s’assigna a una víctima i de què depèn que, quan demana ajuda, tingui una determinad­a protecció.

Ara aquest nivell de risc s’assigna al sistema VioGén, que aglutina les diferents institucio­ns públiques que tenen competènci­es en matèria de violència masclista i que, tenint en compte el nivell de risc assignat, fa el seguiment i la protecció a les víctimes, i emet avisos, alertes i alarmes quan es detecta alguna incidència o fet que pugui posar en perill la seva integritat.

El problema? Que l’assignació del risc té llacunes. Una prova: de totes les dones assassinad­es el 2022 i que havien denunciat, només cinc eren al VioGén; una al nivell alt, i la resta, més baix.

Fins ara, l’anàlisi del risc se centra en les dones. És un

qüestionar­i que fan les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat a les víctimes i de què surt un nivell de risc. La declaració de la dona, per tant, és fonamental. El problema és que aquestes dones estan en estat de xoc, i les seves respostes no reflecteix­en la realitat.

Des de fa anys s’insisteix en la necessitat que en aquesta avaluació també s’hi inclogui l’agressor, que s’avaluï si ha comès altres agressions, el seu caràcter, el seu entorn... Al cap i a la fi, el que cal dilucidar és si continua maltractan­t la dona, fins a la mort.

Això ho han de fer els metges forenses i els psicòlegs, però es fa en comptades vegades perquè a les dependènci­es judicials no hi ha recursos, com ha advertit de manera reiterada l’exdelegat del Govern contra la Violència de Gènere Miguel Lorente, que el 2011 va redactar el primer protocol (després actualitza­t) en aquest sentit.

El ple extraordin­ari de l’Observator­i contra la Violència de Gènere del CGPJ va acordar a la fi impulsar la creació a tot el territori d’Unitats de Valoració Forense Integral, formades per forenses, psicòlegs i treballado­rs socials especialit­zats, i la posada en marxa d’un protocol de valoració forense urgent del risc en tots els partits judicials.

Una altra de les mesures adoptades al ple de l’Observator­i del CGPJ és que l’assistènci­a lletrada a les víctimes sigui obligatòri­a abans de la interposic­ió formal de la denúncia, una demanda del Consell General de l’Advocacia des de fa anys. Perquè, d’aquesta manera, poden assessorar i acompanyar la víctima en uns moments molt durs, en què la por la tenalla perquè en molts casos l’agressor és el pare dels seus fills, es queda sense casa, sense recursos.

A més a més, se l’informa dels drets que l’assisteixe­n, i es posa èmfasi en el significat i les conseqüènc­ies de les actuacions que es duen a terme, tot això amb un llenguatge clar, senzill i accessible. I per assessorar la víctima a l’hora de presentar la denúncia, perquè moltes vegades la dona fa relats inconnexos per la situació d’estrès en què viu. ●

Les víctimes rebran l’assistènci­a d’un advocat abans de la interposic­ió formal de la denúncia

 ?? NACHO GALLEGO / EFE ?? Protesta del col·lectiu d’Assistènci­a a Víctimes d’Agressions Sexuals a Valladolid dimecres
NACHO GALLEGO / EFE Protesta del col·lectiu d’Assistènci­a a Víctimes d’Agressions Sexuals a Valladolid dimecres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain