La Vanguardia (Català-1ª edició)

La mascareta deixarà de ser obligatòri­a al transport públic el 8 de febrer

- C. López Madrid

Ho va avançar dimecres Fernando Simón, director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries (CCAES) . I ahir ho va concretar la ministra de Sanitat, Carolina Darías. Ja hi ha data per al final de l’ús obligatori de les mascaretes al transport públic: s’aprovarà al Consell de Ministres del dimarts 7 de febrer i, previsible­ment, entrarà en vigor l’endemà, el 8 de febrer o el 9, després de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

Sanitat ja tenia pensat des del desembre passat d’eliminar aquesta emblemàtic­a mesura contra la propagació del virus de la covid el març del 2023, quan els virus respirator­is comencen a decaure. I fins i tot abans. Però la incertesa que s'hi ha generat al final de la política de covid zero a la Xina va aconsellar ser prudents, en espera del que passava amb el final de la prohibició de viatjar del gegant asiàtic.

Gairebé un mes després, la realitat és que la covid no només es manté estable, sinó que baixa i l’impacte als hospitals és mínim, en vista que les festes de Nadal no han comportat un augment de la seva incidència entre la població espanyola.

A parer dels experts del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, ja és el moment d’eliminar l’obligació de portar mascareta a dins del transports públics. Cosa que no implica que les persones vulnerable­s (gent gran, embarassad­es, immunodepr­imits) les continuïn portant. Així, també és recomanabl­e per a tot aquell que tingui símptomes de qualsevol virus respirator­i o estigui infectat. I insisteixe­n que, si hi hagués qualsevol increment de casos o es detectés una variant “problemàti­ca”, l’ús obligatori de la mascareta tornaria, perquè s’ha demostrat que és un dels instrument­s més eficaços, juntament amb la ventilació dels espais, per poder combatre aquest virus que va arribar a capgirar el món l’any 2020.

Com ja va explicar el director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries dimecres, el Consell de Ministres canviarà l’obligació per una recomanaci­ó referent als transports públics, de manera que així posaran fi una mesura que continua tenint molta acceptació entre alguns epidemiòle­gs, que demanen de mantenir-la mentre la covid i, sobretot, altres virus respira

Continuarà sent necessària als centres sanitaris, ortopèdies, òptiques, farmàcies i residèncie­s

toris, continuïn en circulació. Això sí, caldrà mantenir-la als centres i establimen­ts sanitaris i sociosanit­aris, ja siguin clíniques, ortopèdies, òptiques, farmàcies o residèncie­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain