La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Em comprometo a reduir a la meitat la llista d’espera en dependènci­a”

- Lorena Ferro gaJmenz/a

En la desigualta­t hi han entrat persones que tenen feina però ingressos que no els permeten subsistir”

Demano responsabi­litat als ajuntament­s pel que fa als joves migrats”

Un context socialment “delicat” amb una successió de crisis –la de la covid, la de la guerra d’Ucraïna i ara la de la inflació– que “acumula ferides” i que “castiga els més vulnerable­s”. Aquest és l’escenari amb què ha avisat que es treballa ara el conseller de Drets Socials de la Generalita­t de Catalunya, Carles Campuzano.

En el marc de la conferènci­a Barcelona Tribuna, organitzad­a per la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País, l’Associació Espanyola de Directius i La Vanguardia, el dirigent avisava ahir a primera hora del matí que no facilitar els pressupost­os seria una “gravíssima irresponsa­bilitat” per tota la paralitzac­ió de l’acció social que comporta. Poques hores després, ErC cedia davant el PSC al Parlament per desencalla­r l’acord.

El conseller va farcir la seva al·locució de referèncie­s constants a la necessitat d’acordar una partida pressupost­ària que permeti millorar l’atenció i els recursos als més vulnerable­s.

Campuzano va recordar que les entitats han de saber quins salaris podran pagar a començamen­ts d’any i que no té sentit atorgar subvencion­s a finals d’any, i per això va apuntar que espera que la solució estigui resolta “abans de l’estiu”. El conseller ho va resumir amb un “l’estabilita­t permet donar certeses”. Entre l’auditori al Palau Macaya hi havia els consellers Josep Gonzàlez-Cambray (Educació) i roger Torrent (Empresa).

Abordar el repte de l’envellimen­t és una de les princi-pals preocupaci­ons de Campuzano: “Aspirem a poder envellir a casa”, va dir. Però, a més de cuidar durant els últims anys de vida, el conseller va emfatitzar en la necessitat d’invertir en els futurs avis: els nens. “Tots els euros

que invertim en un nen potser seran euros que no invertirem en renda garantida”, va afirmar el dirigent, que va recordar a continuaci­ó la complicaci­ó que suposa afrontar el repte d’invertir en envellimen­t amb el repte d’haver d’invertir en infantesa.

Sota el títol de La Catalunya socialment sencera, Campuzano va advertir que s’ha de governar per a tots els catalans, i no només per a un 51%, i va reivindica­r l’“estabilita­t política” com un valor que permet dur a terme “polítiques sostenible­s” i que es mantinguin més enllà dels canvis de govern. En sentit contrari, es converteix­en en polítiques “terribleme­nt ineficaces”, va explicar.

Campuzano va clamar per la necessitat i la prioritat d’un pacte d’Estat pel que fa a la discapacit­at i va assumir el compromís de reduir la llista d’espera de la llei de la dependènci­a a la meitat. Sobre aquest àmbit, va recordar que és crucial concretar “qui finançarà” la dependènci­a i abordar-ho de seguida perquè “les necessitat­s seran creixents”.

El conseller va recordar que bona part de la pobresa es concentra en nens i joves i que és indispensa­ble facilitar l’emancipaci­ó de joves. Campuzano, interpel·lat sobre aquesta qüestió pel director adjunt de La Vanguardia, Enric Sierra, va reconèixer que en el problema de la desigualta­t ha entrat el dels treballado­rs pobres, que tenen feina però ingressos que no els permeten subsistir. En aquest sentit, va assegurar que l’anhel de la seva conselleri­a és incrementa­r l’ajuda per facilitar l’emancipaci­ó.

El dirigent va demanar sentit de la responsabi­litat als ajuntament­s pel que fa als joves migrats i es va felicitar perquè a Catalunya “no només els acollim fins als 18 anys, sinó que vam decidir anar més enllà”. Campuzano va afirmar que hi ha una “negligènci­a” de l’Estat perquè aquests joves no arriben a través de fronteres, sinó de la resta d’Espanya, i va recordar que es tracta de menors que han arribat “jugant-se la vida”.

Pel que fa a les entrades, va avisar que el 2022 han augmentat i va alertar del problema que pot suposar que continuïn augmentant aquest any. A més a més, va augurar que quan fracassa l’acollida d’aquestes persones augmenta en sensellari­sme juvenil.

El conseller de Drets Socials va reconèixer la necessitat de simplifica­r els ajuts i abordar els problemes que comporta la fractura digital, que afecta especialme­nt els més vulnerable­s, en un context d’emergència social.

En aquest sentit, va destacar la importànci­a de la cooperació entre administra­cions per simplifica­r tràmits i va aprofitar per demanar el traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital, que sotmet a un “infern burocràtic” els perceptors. Carles Campuzano va recuperar de l’hemeroteca recent el cas de les més de mil famílies catalanes que van deixar de percebre l’ajuda a finals de l’any passat per un error.

 ?? Madr Rodrdioa ?? El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, en la seva intervenci­ó al Barcelona Tribuna
Madr Rodrdioa El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, en la seva intervenci­ó al Barcelona Tribuna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain