La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rodalies recupera el volum de passatgers previ a la pandèmia

- David Guerrero Barcel na

La gratuïtat del servei de Rodalies ha estat l’empenta definitiva per recuperar el volum de passatgers que els trens tenien abans de la pandèmia. El mes de desembre ha estat el primer en què s’ha aconseguit una xifra de validacion­s semblant a la del 2019, una fita que el metro de Barcelona va aconseguir al setembre de manera puntual i que Ferrocarri­ls de la Generalita­t (els FGC) encara no ha assolit.

La tendència de recuperaci­ó del passatge a Rodalies ha anat a l’alça des del setembre, quan es va començar a poder viatjar amb l’abonament recurrent de deu euros que es converteix en gratuït per a tots aquells que fan més de 16 viatges. Si a mitjans d’any amb prou feines s’assolia un 90% dels viatgers previs a la pandèmia, l’últim quadrimest­re es va arribar a un 95%. El creixement ha estat progressiu mes rere mes fins a trencar el sostre en l’últim tram de l’any. La pròrroga de la gratuïtat de Renfe vaticina un mantenimen­t de la tendència.

Si es tenen en compte els números de tot el 2022,

Renfe ha registrat més de 108,6 milions de viatgers, dels quals 100,4 correspone­n als trens de Rodalies, i 8,06, als serveis regionals. Les xifres encara no arriben als nivells que es van assolir el 2019, però suposen un increment d’un 31% respecte al 2021 tant a Rodalies com en regionals.

La recuperaci­ó del passatge coincideix amb un moment en què la xarxa de Ro

L’ús del tren ha augmentat progressiv­ament des que el servei és de franc

dalies té diverses afectacion­s derivades de les obres de millora. Fins a mitjans de desembre, sense anar gaire lluny, la línia R2 va estar tallada parcialmen­t fins que va entrar en servei la nova estació de Sant Andreu. De més llarg recorregut són les alteracion­s del servei en la línia de Vilafranca, l’R4, en què els horaris es veuen afectats per les obres del nus de Martorell, un dels punts fonamental­s del corredor mediterran­i.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain