La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona, capital del país Savall

L’Ajuntament es compromet a trobar una seu per a la Fundació del mestre

- Maricel avarría Xavier ervera ("#$#%& XavceroC

arcelona tenia pendent fer un pas endavant en el reconeixem­ent de Jordi Savall i per fi s’ha decidit a vincular-se a la dimensió de la seva figura. La tasca d’investigac­ió i divulgació musical del que és un dels músics més influents del món ha tingut curiosamen­t més acollida institucio­nal a França al llarg de les dècades –pels seus incomparab­les enregistra­ments del barroc francès– que al seu propi país, tot i ser un gran ambaixador del patrimoni musical renaixenti­sta espanyol.

Així ha estat fins avui, almenys, dia que el ple del Consell Municipal de l’Ajuntament preveu aprovar una declaració institucio­nal que reconeix la dimensió de la seva obra i impulsa la decisió de cedir una seu física i espiritual a la seva Fundació de Música Antiga. Barcelona es veu amb l’obligació moral de mantenir a la ciutat el seu llegat i es compromet a cedir-li un espai emblemàtic de titularita­t municipal. Un lloc on la Fundació pugui desenvolup­ar les seves activitats, tant d’investigac­ió històrica i musicològi­ca, com l’artística amb les seves dues orquestres i dos cors.

Conscients que “el mandat s’esgota”, el regidor del grup municipal de Junts, Joan Rodríguez Portell, ha impulsat aquesta declaració que ha estat ben rebuda per part de la resta de grups i especialme­nt pel mateix govern municipal; el sisè tinent d’alcalde, Jordi Martí, ja havia sostingut converses informals en aquest sentit que ara veu ratificade­s.

“Es tracta que Savall pugui tenir un espai que li doni l’entitat que mereix més enllà de les col·laboracion­s i actuacions a L’Auditori o el Liceu –afirma Rodríguez Portell–. Hem de posar en relleu la seva tasca i propiciar una estabilita­t per a les seves formacions, un espai on puguin mantenir el nivell d’excel·lència, i que perduri quan ell ja no hi sigui, com passa amb Pau Casals al Vendrell”.

Que la Fundació CIMA (Centre d’Investigac­ió de Música Antiga) i la seva vintena de treballado­rs tinguin una seu “que no sigui l’actual piset a Bellaterra sinó un espai a Barcelona té tot el sentit”, assegura Martí. “Sobretot quan Savall, per edat, anirà deixant l’activitat artística. Aquest patrimoni intangible haurà de poder quedar-se a Barcelona. El paper fonamental de l’Ajuntament ha de ser el de trobar un lloc, mentre que el finançamen­t de l’activitat ha de venir de la Generalita­t”, afegeix.

Va ser l’agost del 2021 quan, amb motiu del seu 80è aniversari, Savall va expressar a La Vanguardia el seu somni de comptar amb una fundació a Barcelona, “de la mateixa manera que existeix la Tàpies”, va dir. El mestre pensava en un espai que acollís el seu arxiu –un llegat de més de 55 anys– i li permetés fer assajos, activitats, classes magistrals, rodes de premsa... i conservar el seu llegat intangible.

El problema és que no pot tractar-se d’un lloc qualsevol. Trobar una nau al Poblenou no seria difícil, però es requereix un espai de cert valor patrimonia­l, si fos possible d’un període vinculat a la música antiga o barroca i amb bona acústica. I fins i tot proper a la capella de Santa Àgueda o el Tinell, on Savall ha preparat discos i concerts.

La llista pot ser llarga, si s’hi afegeixen llocs que no necessària

Els grups municipals aproven avui una declaració institucio­nal per impulsar aquesta iniciativa

El Palau del Lloctinent, Sant Felip Neri o el monestir de Pedralbes són llocs que s’han estudiat com a seu

ment són de titularita­t municipal, indica Martí, per a qui la primera opció indiscutib­le continua sent el Palau del Lloctinent. Abans acollia l’arxiu de la Corona d’Aragó i que el Govern central considera emblemàtic i es resisteix a cedir. “L’Estat rondina, però aquest palau té un ús petit per part del ministeri; no els seria difícil cedir unes estances”, diu Martí.

Per a Julià Cabrerizo, president del Consell de Mecenatge de CIMA i assessor d’Urbanime i Mobilitat del Ajuntament, la feina començarà quan es constituei­xi una comissió amb responsabl­es del Govern, de l’Ajuntament i CIMA per fer una prospecció d’immobles. Una de les millors apostes seria Sant Felip Neri, que no només depèn del bisbat sinó del prior de l’ordre dels felipons, encara que aquí l’Ajuntament podria arribar a un quid pro quo com ha fet amb les clarisses del monestir de Pedralbes: s’encarrega del mantenimen­t de l’edifici a canvi que el lloc s’obri a l’activitat pública. Sant Felip Neri necessita, això sí, una rehabilita­ció que l’Ajuntament estaria disposat a assumir, ja que d’altra banda li interessa reactivar la plaça. Com a església barroca seria la millor opció, per la seva acústica –la Fundació Montserrat Torrent ha aconseguit que se’n rehabilité­s l’ orgue– i a més el monestir està sense ús.

Aquest nou acord municipal podria servir per desencalla­r alguna d’aquestes opcions, o estudiar-ne d’altres de menys adients, com ara el mateix monestir de Pedralbes o, ja al final de la Rambla, les Drassanes, on Savall ha celebrat concerts i presentaci­ons, si bé depèn de la Diputació.

 ?? ??
 ?? ?? 'ant (elip )eri Lo cústica d’aquesta església barroca és idònia i el monestir dels felipons està en desús
'ant (elip )eri Lo cústica d’aquesta església barroca és idònia i el monestir dels felipons està en desús
 ?? BlBa conono ??
BlBa conono

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain