La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Barnasants arrenca amb un homenatge a les orquestres de la llibertat

Hi participen membres de l’Orquestra Plateria o de La Salseta del Poble Sec

- Esteban Linés Barcelona

El festival Barnasants de cançó d’autor aixeca avui el teló amb un homenatge a les orquestres de festa major de la transició. Titulat Orquestres per la llibertat, la vetllada tindrà lloc al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat (20 h).

A la presentaci­ó d’aquesta arrencada festivaler­a, el director del cicle, Pere Camps, va recalcar que “són orquestres que van fer ballar la joventut antifranqu­ista, que estava per la ruptura antidemocr­àtica i que lluitava per intentar canviar les coses”. Manel Joseph, Salvador Escribà, Miquel Mallafré i Quimet Carreras lideraran una actuació literalmen­t excepciona­l, ja que serà l’estrena d’una formació creada per a l’ocasió i integrada per 13 músics de bandes referencia­ls com l’Orquestra Plateria, La Salseta del Poble Sec i Huapachá Combo.

Per a aquesta nit tan especial s’ha preparat un repertori on hi haurà lloc per a moltes de les peces més de la gresca dels diferents combos. Abans de la presentaci­ó del concert la setmana passada a la seu barcelonin­a de la SGAE, l’orquestra per complet va oferir un assaig general del que es podrà sentir. Van interpreta­r gairebé una vintena de títols sobretot ballables i que ens remetessin a aquella època de ball i també de reivindica­ció” com va explicar Manel Joseph: des de les indispensa­bles Pedro Navaja, Rumba de Barcelona, Hasta luego cocodrilo o Me voy pal pueblo a talls més pròxims com Twist de la pizza ecumènica, Estic xocat, El company o De matinada, passant per

Ligia Elena, Camarera de mi amor, Niña, Chocolate per tutti o

Ei, company! El prolífic assaig el van tancar amb el Senquiu very match inclòs en aquell memorable àlbum Golfus de broma.

A l’hora de valorar el projecte des de cada una de les formacions, Salvador Escribà, de La Salseta del Poble Sec, va rememorar que ells van aconseguir traslladar aquests balls de festa major a un públic intergener­acional. “Vam aconseguir que la gent jove participés en un moment d’eufòria i recuperaci­ó del carrer i de les fes

tes majors i va ser brutal”.

Per la seva banda, Quimet Carreras, dels Huapachá Combo, va recordar el boom de propostes musicals com la seva, fins al punt que “Sara Montiel ens va voler al seu xou; vam ser els primers a fer paròdies d’anuncis de televisió”. Un fenomen conforme a una època que va viure una autèntica explosió de llibertat creativa.

Manel Joseph, carismàtic cap visible de l’Orquestra Plateria, viatjava al passat i assegurava que ells estaven posicionat­s al costat de l’antifranqu­isme i d’oposició a l’autoritat de l’època i de “tota

aquesta merda que tenim sobre nostre”. Va ser significat­iva la dada que va compartir quan va dir que durant anys van estar girant molt per Espanya: “A Catalunya és on menys treballàve­m; si a Espanya fèiem 80 bolos, aquí, 12”.

Amb aquest concert es donarà per inaugurat el festival Barnasants 2023, que segons Pere Camps vol defensar la cultura, “la memòria democràtic­a i la bona música”, amb un cartell que tindrà uns 150 concerts aquesta edició en territoris de parla catalana, dels quals 105 a Catalunya, que s’allargarà fins al mes de maig.

Després del concert inaugural ‘Orquestres per la llibertat’, el festival oferirà 150 propostes fins al maig

 ?? Mané Espinosa ?? Manel Joseph, de l’Orquestra Plateria, amb col·legues de La Salseta i de Huapachá Combó a l’assaig
Mané Espinosa Manel Joseph, de l’Orquestra Plateria, amb col·legues de La Salseta i de Huapachá Combó a l’assaig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain