La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’arxiu d’Anagrama es quedarà a Barcelona, obert a la investigac­ió

L’administra­rà la Fundació Feltrinell­i, de l’actual propietari del segell

- Sergio Vila-San u n

Va saltar la sorpresa quan menys s’esperava. En un dinar convocat per la Fundació Formentor per lliurar-li la seva medalla d’or, Jorge Herralde va fer pública la destinació de l’arxiu Anagrama, l’editorial que va fundar i va dirigir durant dècades. “Es quedarà a Barcelona, al pis que és a sobre de les nostres oficines, obert a la investigac­ió. La titularita­t serà de la Fundació Feltrinell­i i el gestionare­m nosaltres”.

Es posa fi així a un llarg període d’especulaci­ons sobre la destinació d’aquests fons, que contenen correspond­ència, contractes i documentac­ió relativa a un ampli conjunt dels millors autors espanyols i internacio­nals que componen el ric catàleg d’Anagrama, fundada el 1969. Segons va avançar l’actual directora editorial del segell, Silvia Sesé, la nova etapa de l’Arxiu s’estrenarà amb la publicació de la correspond­ència d’Herralde amb l’autor Hans Magnus Enzensberg­er, mort al novembre, “amb qui va mantenir una gran amistat”. Enzensberg­er va inaugurar la col·lecció Argumentos amb Política y delito i ha publicat a Anagrama més de vint títols.

La gran riquesa cultural que els arxius editorials brinden a una capital internacio­nal del llibre com Barcelona no s’ha vist correspost­a per una atenció institucio­nal comparable a la que se’ls fa a França, Itàlia o la Gran Breta

nya. Davant les peticions dels diferents sectors del món del llibre, la Biblioteca de Catalunya va posar en marxa el 2015 el portal Patrimoni d’Editors i Editats, que es va beneficiar en els seus inicis de la donació d’alguns fons, com els de Gustavo Gili o Plaza & Janés, però després amb prou feines ha tingut visibilita­t ni dinamitzac­ió. El també molt ric fons d’editorial Tusquets, que en molts aspectes va tenir una trajectòri­a paral·lela a Anagrama com a segell emblemàtic de la transició democràtic­a i alhora encapçalat per una literatura de qualitat, i que Beatriz de Moura va catalogar amb cura, va anar a parar a la Biblioteca Nacional d’Espanya, a Madrid, on va considerar que serien més ben tractats i conservats. Arran d’aquesta donació es va escampar la inquietud a la capital catalana per la possibilit­at que altres segells barcelonin­s optessin per la mateixa destinació per als seus dipòsits.

La decisió presa finalment per Herralde i el seu equip (la seva dona Lali Gubern és la primera responsabl­e de l’arxiu) obre una fórmula de societat civil que pot ser de referència. L’editor italià Carlo Feltrinell­i va adquirir Ana

S’estrenarà amb la correspond­ència de Jorge Herralde amb Hans Magnus Enzensberg­er

grama al seu amic Herralde el 2010. La Fundació que porta el seu cognom, ubicada a Milà, ha posat a disposició dels investigad­ors un gran fons de documents de moviments socials europeus, així com la seva pròpia documentac­ió editorial. A França, la prestigios­a casa Gallimard també gestiona el seu propi arxiu, font de constants estudis i publicacio­ns.

Basilio Baltasar va recordar ahir que la Fundació Formentor que dirigeix i convoca el premi literari anual amb el seu nom havia creat al seu dia un comitè d’honor format per Antoine Gallimard, Jorge Herralde i el difunt Roberto Calasso, perquè “no hi ha en tot Europa un altre editor que tingui el perfil i el patrimoni d’aquests tres. Els llibres d’Herralde han presidit la vida de la nostra generació, i no podem imaginar la nostra biblioteca sense ells”.

Nosaltres tampoc.

 ?? Miqu l Gon  l       oo in ?? L’arxiu de l’editorial Anagrama, a Barcelona, serà gestionat per la Fundació Feltrinell­i
Miqu l Gon l oo in L’arxiu de l’editorial Anagrama, a Barcelona, serà gestionat per la Fundació Feltrinell­i

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain