La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA creixen un 2,9% l’últim trimestre, malgrat la pujada de tipus

L’activitat econòmica resisteix i augmenta un 2,1% en el conjunt del 2022

- Francesc Peirón Nova York. Correspons­al

L’economia dels Estats Units s’està debatent. Recessió o no? La dada del producte interior brut (PIB) de l’últim trimestre del 2022 va llançar aquest dijous un creixement anualitzat d’un 2,9% de l’octubre al desembre, superior als pronòstics, però suposa un alentiment respecte al 3,2% previ.

En el conjunt de l’any, l’economia va créixer un 2,1%, un ritme “decent” per als analistes, si bé lluny del 5,9% del 2021.

Segons el Departamen­t de Comerç, aquest 2,9% està per sobre de totes les previsions. Aquesta circumstàn­cia mostra la solidesa de l’economia dels

Estats Units, malgrat l’agressiva campanya de la Reserva Federal per frenar la inflació amb alts interessos i la creixent preocupaci­ó de si el creixement es tornarà negatiu els pròxims mesos.

La Fed ha pujat des del març més de quatre punts els tipus d’interès i es prepara per aplicar un altre quart de punt a la reunió de la setmana que ve. Però la pujada del PIB, més elevada del que s’havia esperat, demostra la resiliènci­a de l’economia més gran del món, que es continua expandint a bon ritme, encara que els préstecs siguin molt més cars.

Aquest baròmetre sembla que demostra la tesi de la Casa Blanca que no s’havia entrat en recessió a principis de l’any

passat, malgrat que durant els dos primers trimestres es van registrar contraccio­ns de l’economia.

Un dels elements més observats per saber si la recessió està a punt d’arribar és la dada del consum. Aquest factor, motor en la recuperaci­ó després de la pandèmia, es va expandir un 2,1% l’últim trimestre, lleugerame­nt més baix que un 2,3% anterior, tot i que va assolir termes positius quan se sospitava una caiguda superior.

De seguida que els consumidor­s van gastar a un ritme més calmat, els empresaris van reduir les contractac­ions i el mercat immobiliar­i es va debilitar. Alguns d’aquests indicadors s’interprete­n com un retorn a un ritme de creixement més normal després d’una sobrevalor­ació per la reobertura després del confinamen­t o els estímuls fiscals que va comportar la covid.

Malgrat aquests signes de fortalesa, molts analistes mostren preocupaci­ó per una possible recessió aquest 2023. Economiste­s com Bill Adams afirmen que els vents en contra pel gran salt dels tipus d’interès, la retallada en la despesa dels consumidor­s, més cautelosos, o

El consum aguanta i la inflació es modera, però els experts creuen que persisteix el risc de recessió aquest any

les vicissitud­s econòmique­s en altres països ja s’observen com a problemes greus per a l’economia dels EUA a finals d’any. Aquest expert va augurar que el PIB caurà la primera meitat de l’any.

Dades d’aquest mes de gener, sobretot en la manufactur­a i les llars, començarie­n a mostrar aquest refredamen­t. D’altres es plantegen si continuarà la demostrada resiliènci­a.

Els indicadors d’inflació es llegeixen a la baixa. L’índex de preus de despeses de consum personal va pujar un 3,2%, per sota d’un 4,8% del tercer trimestre. Si s’exclouen aliments i energia, la dada ponderada va ascendir un 3,9%, inferior a un 4,7%. Amb l’impuls dels consumidor­s, l’increment en la despesa en inventaris privats, les injeccions d’administra­ció federal i la inversió fixa no residencia­l van reforçar els números del PIB. Però una caiguda d’un 26,7% en inversió residencia­l marca una severa caiguda en habitatge. ●

 ?? Agèncgi sèNiZ / ceuters ?? El consum va aguantar l’últim trimestre amb la campanya de Nadal
Agèncgi sèNiZ / ceuters El consum va aguantar l’últim trimestre amb la campanya de Nadal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain