La Vanguardia (Català-1ª edició)

Israel adverteix l’Iran: “Si ataca el nostre territori, l’atacarem al seu”

- REDACCIÓ

El ministre d’Afers Exteriors d’Israel va amenaÁar ahir que les forces del seu país atacaran directamen­t l’Iran si la República Islàmica llanÁa un atac des del seu territori contra Israel. Els seus comentaris tenen lloc en un clima de tensió creixent després de l’assassinat de set comandants iranians en una explosió en el consolat iranià a Damasc a principis de mes. “Si l’Iran ataca des del seu territori, Israel respondrà i atacarà l’Iran”, va dir Israel Katz en una publicació a la xarxa social X tant en persa com en hebreu.

El líder suprem de l’Iran, l’aiatol·là Ali Khamenei, ha reiterat la seva promesa de prendre represàlie­s. “El malvat règim ha de ser castigat, i serà castigat”, va afirmar. Teheran responsabi­litza Israel de l’atac que va esfondrar l’edifici del consolat i va matar 12 persones. Israel no ha reconegut la seva acció, tot i que s’ha estat preparant per a una resposta iraniana.

L’atac va matar el general Muhammad Reza Zahedi, figura dels Guardians de la Revolució de l’Iran que va dirigir la ForÁa Quds –el seu cos militar d’elit iraniana– al Líban i Síria fins al 2016. Entre els altres onze morts hi havia sis membres dels Guardians de la Revolució, quatre sirians i un membre de Hizbul·lah.

Israel ha atacat desenes d’objectius vinculats a l’Iran a Síria al llarg dels anys, amb l’aparent intenció de pertorbar les transferèn­cies d’armes i la cooperació militar iraniana amb Hizbul·lah. L’exèrcit i el Govern israelians rares vegades assumeixen l’autoria d’aquests atacs o els comenten. Des que va comenÁar la guerra entre Israel i Hamàs a Gaza fa sis mesos, hi ha hagut intercanvi­s de trets cada dia entre les forces israeliane­s i Hizbul·lah al llarg de la frontera entre Israel i el Líban.

Dimarts, durant una cerimònia amb motiu de l’Id al-Fitr, la jornada que marca el final del mes sagrat musulmà del Ramadà, el líder suprem va recordar que el consolat i les institucio­ns de l’ambaixada a qualsevol país són territori d’aquell país, i “quan ataquen el nostre consolat vol dir que han atacat el nostre territori”. Ali Khamenei, en una sèrie de missatges a la xarxa social X, va encarir ahir els governs dels països musulmans a trencar relacions amb Israel, “almenys temporalme­nt”. Per Khamenei, és “lamentable” que alguns governs musulmans “estiguin ajudant” Israel durant la guerra de Gaza i que tals associacio­ns “portaran la seva pròpia destrucció”. Semblava una al·lusió als Emirats ¿rabs Units, que tenen excel·lents relacions amb Israel, fins al punt d’acollir efectius de l’Estat jueu a l’illa iemenita de Socotra – ocupada pels Emirats– per vigilar el moviment de l’armada iraniana.

El líder suprem iranià, Ali Khamenei, demana als governs musulmans que trenquin amb Israel

La pressió dels radicals sobre el Govern –i el mateix líder suprem– a favor d’una represàlia contra Israel s’ha fet notar a l’Iran, però ni Khamenei ni tampoc els ministres israelians no han donat idea sobre la forma que podria prendre aquesta represàlia. Es dona per fet, tot i això, que si partís de territori iranià per arribar a territori israelià el règim dels aiatol·làs s’exposaria a una rèplica israeliana molt contundent, precisamen­t el tipus de situació que tothom ha intentat evitar fins ara. “Qualsevol que ataqui el nostre territori l’atacarem en el seu”, va reiterar ahir el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant. Les hipòtesis apunten, per tant, a un atac contra interessos israelians en un altre país. De tota manera, Teheran ha assenyalat que tot passarà en el moment i el lloc que consideri. ●

 ?? IRANIAN SUPREME LEADER OFFICE / EFE ?? Ali Khamenei dimarts en l’al·locució per l’Id al-Fitr
IRANIAN SUPREME LEADER OFFICE / EFE Ali Khamenei dimarts en l’al·locució per l’Id al-Fitr

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain