La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crítiques de les oenagés

Els grups entenen que la reforma migratòria europea, que inclou el reconeixem­ent facial a nens des dels sis anys, dona ales a l’extrema dreta

- Gina Tosas

Reconeixem­ents facials. Retenció de nens a partir dels sis anys. Arrestos de persones que, si bé són dins de les fronteres europees, siguin sospitoses d’haverhi entrat de manera irregular. Externalit­zació de fronteres. Carta blanca per actuar al marge de la llei davant una “afluència massiva” de migrants. Aquests són els punts que més crítiques desperta el Pacte Migratori i d’Asil, aprovat ahir pel Parlament Europeu, entre les oenagés especialit­zades en aquest camp.

“El missatge que trasllada el pacte migratori és que les migracions són un problema, un perill, i que, per tant, cal establir més mecanismes de control i vigilància. En comptes d’abordarlo com un problema humanitari de responsabi­litat amb els drets humans”, denuncia el director de Polítiques i Campanyes de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), Mauricio Valiente. Això és el que proposa l’extrema dreta: “Més murs i més dificultat­s” per accedir a Europa, continua. “I quan es dona la raó a les posicions més xenòfobes, en llocs de treure’ls el seu caldo de cultiu, el que es fa és enfortir-les”, sentencia.

En aquest sentit també es manifesta a aquest diari B·rbara B. [demana que no figuri el seu cognom per motius de seguretat], responsabl­e de premsa de No Name Kitchen: “Quan mostres a la societat que es necessita tanta vigilància i es posen tantes traves a l’hora de demanar protecció internacio­nal contra les persones que migren, com si fossin delinqüent­s, fomentes el racisme”. Una visió que no comparteix la comissària d’Interior, Ylva Johansson, que creu que el paquet legislatiu, que ha generat intenses disputes entre els estats membres durant els quatre anys de negociació, treu arguments a les forces d’aquesta ideologia, que instrument­alitzen políticame­nt aquesta qüestió.

Tant CEAR, No Name Kitchen, Save the Children, Amnistia Internacio­nal com un gran nombre d’oenagés internacio­nals denuncien que el pacte representa un “retrocés sense precedents” en matèria de dret d’asil i de protecció de drets humans. Posen com a exemple la introducci­ó de l’screening, que significa que les persones que intentin entrar o ja hagin entrat en territori de la Unió Europea hauran de ser detingudes i sotmeses a un cribratge d’identitat, salut i seguretat. Això inclourà prendre empremtes dactilars o realitzar reconeixem­ents facials, fins i tot a nens des dels sis anys d’edat. D’aquesta manera, Eurodac (la base de dades de la UE sobre persones sol·licitadore­s d’asil) es convertirà –afirma

B·rbara B.– en “una arma de vigilància massiva”. Brussel·les destaca que les “autoritats podran registrar si algú podria presentar una amenaÁa a la seguretat, si la persona és violenta o està armada”.

El cribratge també permetrà “accelerar les devolucion­s dels sol·licitants d’asil”, afegeix Valiente. …s a dir, convertir les devolucion­s en calent, que són les expulsions del país d’un sol·licitant d’asil que intenta travessar la frontera, en legals. Aquestes pràctiques les veuen cada dia els voluntaris de No Name Kitchen que treballen a prop de les fronteres, a Bòsnia, Itàlia, Grècia o la ciutat de Ceuta, entre altres llocs.

Una altra de les mesures que fomenta la reforma és l’externalit­zació de la gestió de la migració a països limítrofs amb la UE. Sèrbia, per exemple, va firmar al novembre acords amb Hongria i ¿ustria. “Cada vegada que hi ha un nou acord amb un país tercer per protegir la frontera, que és normalment com ho defineix la Unió Europea, sabem que a la pràctica es tradueix en més violència”, afirma B·rbara B., l’oenagé de la qual registra contínuame­nt casos de tortures i agressions a les fronteres.

El “drama quotidià de la migració a les nostres fronteres continuarà”, sentencia Valiente, “perquè està demostrat que aquestes mesures que dificulten els desplaÁame­nts de població els fan més arriscats i provoquen més morts, però no eliminen les causes que fan migrar les persones als seus països d’origen: conflictes, persecució, desigualta­t...”. ●

Alerten que el pacte es basa en idees xenòfobes perquè tracta les migracions com un problema

 ?? Borja Suarez / Reuters ?? Un membre de la Creu Roja desembarca­nt un nen al port canari d’Arguineguí­n el 28 de març
Borja Suarez / Reuters Un membre de la Creu Roja desembarca­nt un nen al port canari d’Arguineguí­n el 28 de març

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain