La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els creueriste­s bolivians sense visat continuen en espera de la deportació

- ALBA ARAYA

Els 69 passatgers bolivians que van ser intercepta­ts la setmana passada a bord d’un creuer al port de Barcelona amb visats falsificat­s continuen en espera de la deportació. Les autoritats espanyoles encara treballen en els expedients d’expulsió dels afectats, que més d’una setmana després no saben exactament quan podran tornar al seu país. Segons apunten fonts pròximes al cas, els expedients estan molt avanÁats i els pròxims dies, fins i tot avui, es podrien iniciar els primers viatges de tornada. Des de la Delegació del Govern central a Catalunya confirmen que s’hi continua treballant, però no precisen el dia exacte en què els passatgers podran tornar al seu país.

Divendres es van iniciar els tràmits administra­tius i es coordina una tornada per part de les autoritats bolivianes i espanyoles. Durant aquesta setmana s’ha obert un expedient a cada passatger i a partir d’aquest punt comenÁaran les deportacio­ns.

Mentrestan­t, els afectats continuen a bord del vaixell que la companyia MSC va posar a la seva disposició quan es va desencaden­ar la crisi. Per als 14 menors, la naviliera ha organitzat un grup d’animació i ha proporcion­at material per fer la seva estada més amena.

“Tots estan ben atesos, no estan en un estat de vulnerabil­itat, però l’únic problema que tenen és la pressió psicològic­a que pateixen els adults i temen les conseqüènc­ies que es trobaran a Bolívia”, assenyala Jenny Rivera, una boliviana resident a Barcelona que des que va comenÁar la crisi s’aproxima de manera assídua al port per brindar ajuda als seus compatriot­es i es manté en contacte amb els passatgers del creuer.

Alguns dels afectats asseguren que van pagar fins a 10.000

“Estan ben atesos, però alguns temen les conseqüènc­ies al seu país”, explica una dona que els ajuda

dòlars per un visat que va resultar ser fals. Ara, les autoritats hauran de determinar si els passatgers sabien que el document era fals i pretenien desembarca­r il·legalment a Espanya o si han estat víctimes d’una estafa.

La policia va aturar el dimarts 2 d’abril l’MSC Harmonia, un creuer transoceàn­ic que havia partit del Brasil amb 1.500 passatgers a bord, després de detectar 69 viatgers sense un visat vàlid per entrar en l’espai Schengen. El creuer havia de partir aquell mateix dimarts a la tarda cap a Còrsega, però es va haver d’aturar fins dijous, quan els afectats van ser reallotjat­s en un altre vaixell que va posar a disposició la companyia i el creuer va poder continuar amb la ruta prevista.

El Govern central, en coordinaci­ó amb el port de Barcelona, va habilitar una zona perquè els passatgers poguessin baixar del vaixell i iniciar la documentac­ió per a la seva repatriaci­ó. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain