La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tous guanya un 40% més i es prepara per a un canvi accionaria­l

- Maite Gutiérrez

“farmàcia especialit­zada”, que inclou productes osteoartic­ulars i dermatològ­ics. L’empresa ja ha introduït al país les seves dues altres divisions, de tecnologie­s farmacèuti­ques i autocura de la salut. “Són mercats que estan en un punt alt de creixement, com estàvem a Espanya fa uns anys, i no tant en el control de preus”, va assenyalar.

L’altre eix de creixement de la farmacèuti­ca serà la rotació dels productes que fabrica per a tercers a les seves plantes, incorporan­t fàrmacs més complexos i de més valor afegit.

En aquesta estratègia, Biosca va emmarcar la seva inversió a Leanbio, que arribarà als 6,8 milions d’euros entre deute i capital, perquè la firma posi en marxa una nova planta de producció a Sant Quirze del Vallès que estaria operativa el 2025.

Reig Jofre ja controla un 10% del capital de Leanbio, un percentatg­e que augmentarà inicialmen­t fins al 24% i que podria anar a l’alÁa fins que s’integri en el grup farmacèuti­c. A parer de Biosca, es tracta d’una “inversió estratègic­a”, ja que permetrà generar sinergies amb la nova planta de Reig Jofre: a Leanbio es podria produir el principi actiu, i a la planta de Sant Joan Despí, el medicament final.

La companyia, que va celebrar ahir la seva junta d’accioniste­s a Barcelona, va destacar l’èxit de la seva internacio­nalització: amb presència a més de 70 països, Espanya ja suposa només el 45% de les seves vendes, mentre que el 43% procedeixe­n de la resta d’Europa, i un 12%, d’altres països del món, on va créixer un 47% impulsada per ¿sia i la venda en aquests mercats de productes injectable­s.

Reig Jofre té com a primer accionista la família Reig, amb el 63% del capital social. La junta d’accioniste­s va aprovar ahir el pagament d’un dividend flexible per un import de 3,2 milions d’euros, cosa que representa un pay out del 35% del resultat net. ●

Tous obre una nova pàgina en el seu procés de transforma­ció, un canvi de marca i producte que ha fet que hagin pujat les seves vendes i el seu benefici fins a xifres rècord i que encara té camí per recórrer, segons consideren a la companyia joiera. La facturació l’any passat va augmentar un 6%, fins als 477 milions d’euros, tot i que el gran increment està en els guanys, que augmenten un 40%, fins als 50 milions d’euros.

El conseller delegat de Tous, Carlos Soler-Duffo, atribueix a l’evolució de marca i la digitalitz­ació aquest creixement. Amb pràcticame­nt les mateixes botigues (unes 630 el 2023)

La companyia joiera factura 477 milions d’euros el 2023 i obté 50 milions de benefici

i els mateixos mercats, han obtingut millors resultats gràcies al fet que capten més clients i eficièncie­s.

“Estem comercialm­ent bé, financeram­ent molt sòlids i anímicamen­t molt bé”, va destacar Soler-Duffo ahir en la presentaci­ó de resultats. La companyia amb seu a Manresa dona per conclosa així la primera etapa de la seva transforma­ció i posa en marxa un nou pla estratègic per continuar creixent, tant en proposta com financeram­ent.

El full de ruta preveu consolidar els mercats ja existents i guanyar quota de mercat en països clau com ara els Estats Units. Serà a partir del 2027 quan Tous farà un esforÁ inversor per obrir més comerÁos i entrar a nous mercats en què ara no té presència física o digital (actualment les seves joies es venen a 40 països, entre els quals Mèxic, Xile, Polònia, Portugal o l’Aràbia Saudita, a més d’Espanya, la seva principal base d’operacions). Amb uns comptes sanejats i sense deute, el conseller delegat va assegurar que poden dur a terme aquest pla amb recursos propis i sense palanqueja­r-se.

L’evolució de la seva marca no és l’únic canvi que afronta Tous. L’empresa es prepara per a la futura sortida de l’accionaria­t del grup suís Partners Group, que va adquirir el 25% de la companyia familiar a final del 2015. L’alianÁa ja dura nou anys, un període inusualmen­t llarg per a aquesta mena d’operacions. Malgrat que no hi ha una data fixada per a la seva sortida, Soler-Duffo va confirmar que la companyia s’està preparant per quan això arribi.

“Ens hem assessorat sobre com abordar aquest canvi i hi ha múltiples opcions”, va afirmar. En tot cas, el directiu va puntualitz­ar que els motius que van portar la família a obrir el capital “continuen estant en vigor” i va descartar que s’estigui sospesant una sortida a borsa. En mans de la quarta generació familiar, Tous tampoc no preveu compres ara per ara. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain