La Vanguardia (Català-1ª edició)

Repsol redueix el benefici un 13%, fins a 969 milions, per la baixada del gas

- Pilar Blázquez

de reestructu­ració que du a terme tsb i que implica la retallada de 300 llocs de treball i el tancament d’oficines. gonzález-bueno va declinar ahir comentar els detalls del procés a la roda de premsa de presentaci­ó dels resultats trimestral­s.

el conseller delegat va dir que, a diferència d’altres entitats, banc sabadell té moltes hipoteques a tipus fix, de manera que no triga més a notar la pujada dels tipus. l’augment dels beneficis permet que el banc millori la rendibilit­at fins al 12,2%. el conseller delegat va destacar que, atesa aquesta rendibilit­at, “els resultats del 2024 haurien de ser els millors de la història”. tot i això, l’executiu va matisar que els resultats obtinguts “no són excessius ni extraordin­aris”, les accions de l’entitat “continuen cotitzant per sota del seu valor en llibres”.

l’anàlisi detallada del compte de resultats del primer trimestre mostra que el marge d’interessos va créixer un 11,9% interanual, fins als 1.231 milions, i les comissions es van situar en 340 milions d’euros, amb un descens del 3,1% interanual. l’evolució dels resultats també va estar influïda per la reducció de l’11,6% en les provisions i els deterioram­ents, que es van situar en 208 milions.

sobre el marge d’interessos, el director financer, leopoldo alvear, va dir que els analistes van acollir bé les previsions sobre el marge d’interessos, que se situaria en un nivell pla el 2025. “això és una cosa que potser no s’estava reflectint en el consens d’analistes”, va dir.

d’altra banda, gonzález-bueno va declinar ahir fer qualsevol comentari sobre l’actualitat política, marcada per l’anunci del president del govern espanyol, pedro sánchez, que està meditant si renuncia al càrrec o no. ● el gran descens dels preus del gas i l’impacte de l’impost especial a les companyies energètiqu­es va frenar el benefici de repsol el primer trimestre de l’any. entre el gener i el març la companyia va aconseguir uns guanys de 969 milions d’euros, un 12,9% menys que el mateix període de l’any anterior.

el resultat ajustat, que mesura específica­ment l’acomplimen­t dels negocis, es va situar en 1.267 milions d’euros,

Josu Jon Imaz confia que aquest any sigui l’últim amb l’impost especial en vigor

un 33% per sota del mateix període de l’any anterior. els ingressos del trimestre van pujar als 15.690, pels 16.098 de l’any anterior, i el resultat d’explotació (ebitda) es va situar en 1.728 milions, davant els 2.803 milions del 2023, un 20,5% menys.

la companyia ha inclòs en aquest primer trimestre el primer tram correspone­nt al gravamen extraordin­ari per a aquest exercici que va fixar el govern espanyol per al 2023 i el 2024 a les energètiqu­es, correspone­nt a l’1,2% de les vendes. segons va confirmar el conseller delegat, Josu Jon imaz, a la conferènci­a que va mantenir amb analistes, “aquest any l’impacte de l’impost serà de 335 milions d’euros, davant els 450 milions que es van abonar l’any passat”.

el directiu també va transmetre la confiança que sigui l’últim any amb aquest impost en vigor. “la taxa s’acabarà”, va assegurar amb referència a “moviments a brussel·les i al govern espanyol”, en què es constata “que no hi ha cap raó per a aquesta taxa”. també va citar el ministre d’economia, carlos cuerpo, “que ha assegurat que calia tenir en compte la necessitat­s d’inversió del sector energètic per abordar la transició energètica”, va apuntar imaz.

en aquest sentit, el directiu va reiterar el compromís per mantenir l’objectiu d’invertir 5.000 milions d’euros. “invertir és a les nostres mans. passarà”, va assegurar.

només el primer trimestre la companyia va invertir 2.129 milions d’euros, incloent-hi la compra als estats units del promotor d’energies renovables connectgen.

a l’apartat de vendes, la caiguda del primer trimestre va ser molt més atenuada que en els beneficis, un 1,4%, fins als 15.083 milions d’euros. i el deute net es va elevar a 3.901 milions, un 86,1% més que al tancament del 2023. per negocis, exploració i producció va obtenir 442 milions, un 6,8% menys; industrial va aconseguir 731 milions, un 42,8% menys, i client, 156 milions, un 10,3% menys. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain