La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hamàs i Israel tornen a intentar buscar una sortida als segrestats

- R d cc ó

Hamàs estudia l’última contraprop­osta israeliana a una treva que permeti alliberar els ostatges segrestats el 7 d’octubre. Després de diverses setmanes de bloqueig, sembla que les dues parts imprimeixe­n noves energies al pols diplomàtic, que avui tindrà posada l’atenció a Riad, on una cimera econòmica centrada en Gaza reunirà el secretari nord-americà d’Estat, Antony Blinken, amb diversos mandataris europeus i àrabs.

Mentre que Hamàs proposa un alto el foc permanent, Israel insisteix que sigui d’unes quantes setmanes.

A Gaza, tant en poder de

Hamàs com d’altres grups armats, hi ha 129 ostatges, 34 dels quals haurien mort.

En espera de l’ofensiva sobre Rafah, l’aviació israeliana no deixa de bombardeja­r la ciutat, el camp de refugiats del mateix nom i els voltants. Israel calcula que allà Hamàs ha reagrupat quatre batallons.

Egipte, que té una delegació mediadora a Israel, Qatar i els Estats Units intenten que hi hagi una nova treva a Gaza, després de la pausa d’una setmana al novembre que va permetre intercanvi­ar 80 ostatges per 240 presoners palestins.

No hi ha detalls de la contraprop­osta israeliana, però els mitjans locals anticipen el possible alliberame­nt d’uns vint ostatges per raons humanitàri­es.

La conferènci­a econòmica de Riad permetrà a Blinken – nouvingut de la Xina– reunirse amb els primers ministres

Reunió diplomàtic­a a Riad amb la mirada posada en l’ajuda financera a la franja de Gaza

de Palestina, Jordània, l’Iraq, Egipte i Qatar, com també amb els ministres d’Afers Exteriors d’Alemanya, França i el Regne Unit.

Demà dilluns, la conferènci­a se centrarà en Gaza, on la situació de la població és molt crítica. El Programa Mundial d’Aliments adverteix que la fam “és una amenaça real i perillosa”. La UNRWA, columna vertebral de les operacions humanitàri­es, no compta amb el suport financer adequat, després que Israel afirmés que alguns dels seus treballado­rs van participar en la matança del 7 d’octubre.

Si l’aviació israeliana continua atacant Gaza, l’intercanvi de trets d’artilleria continua sent també molt intens al llarg de la frontera entre Israel i el Líban, on la milícia de Hizbul·lah manté una gran capacitat de foc.

A causa del risc d’una escalada del conflicte, desenes de milers de persones van tornar a concentrar-se ahir a Londres per demanar un alto el foc immediat a Gaza i negociacio­ns per a l’establimen­t d’un Estat palestí. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain