La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia avança a Ucraïna i intenta deixar-la a les fosques

Kíiv espera les armes ofensives i defensives que li permetin frenar les tropes russes

- Redacció

Ucraïna s’esforça a obrir rases i barreres de tota mena al llarg del front oriental per frenar l’avanç de les tropes russes. No té més alternativ­a que atrinxerar-se. La falta d’homes i, sobretot, d’armes i munició, li impedeixen actuar d’una altra manera.

L’exèrcit rus, però, avança des de Bakhmut cap a l’oest i també des d’Avdíivka, més al sud. Aquestes dues places, conqueride­s després de les batalles que van deixar milers de morts, són ara les plataforme­s des de les quals Rússia amenaça no només la primera línia defensiva ucraïnesa, sinó la segona i la tercera. L’avanç rus és lent però constant.

Els Estats Units han assegurat a Ucraïna que més munició i noves armes, sobretot míssils de llarg abast, capaços d’impactar en objectius situats a uns 300 quilòmetre­s de distància a la rereguarda russa, estan en camí. La Casa Blanca afirma que arribaran “molt, molt aviat”. La velocitat amb què arribin és crítica perquè Ucraïna pugui revertir la situació al camp de batalla abans que Rússia conquereix­i ciutats tan importants com ara Txàssiv Iar, Kramatorsk o Sloviansk. Perdre-les seria un cop duríssim per a Ucraïna.

El president ucraïnès Volodímir Zelenski culpa el Partit Republicà que Rússia tingui ara la iniciativa. Durant sis mesos ha retingut al Congrés una ajuda valorada en 61.000 milions de dòlars. No va ser fins a la setmana passada que, finalment, la va aprovar.

Zelenski confia que ara les seves tropes podran estabilitz­ar el front i passar a l’ofensiva.

No serà fàcil. Primer perquè és possible que el seu exèrcit estigui al límit de la resistènci­a. I segon perquè l’exèrcit rus també ha enfortit les seves posicions als voltants d’Avdíivka.

Els analistes de l’Institut per a l’Estudi de la Guerra, amb seu als Estats Units, confirmen que Rússia ha pogut moure’s amb rapidesa, però gràcies al fet que l’exèrcit ucraïnès ha preferit cedir terreny sense oferir resistènci­a per atrinxerar-se en una zona més convenient.

El principal objectiu de l’exèrcit rus és Txàssiv Iar. Des d’aquesta plaça podria atacar tot l’arc defensiu ucraïnès a Donetsk. Són els reforços en armes i municions procedents dels Estats Units els que poden impedir-ho.

Rússia, així mateix, ha incrementa­t els atacs amb drons i míssils contra la infraestru­ctura energètica ucraïnesa, que està malmesa. També Khàrkiv, segona ciutat d’Ucraïna, pròxima a la frontera russa, ha patit nous bombardejo­s i més intensos.

Els estrategs de Kremlin intenten impactar en infraestru­ctures crítiques per a la logística i l’emmagatzem­atge de

L’avanç rus al front de Donetsk és lent però constant, mentre que Ucraïna s’atrinxera

Els míssils russos han atacat 35 centrals elèctrique­s ucraïneses l’última setmana

l’exèrcit ucraïnès. D’aquí venen, així mateix, els trentacinc atacs a centrals elèctrique­s durant l’última setmana, ofensiva que està deixant Ucraïna a les fosques. Moltes d’aquestes centrals són a les regions més occidental­s del país, lluny del front, però a prop de Polònia i Romania, aliades d’Ucraïna i de l’OTAN.

Dijous i divendres, els atacs russos, per exemple, es van centrar en la xarxa del ferrocarri­l, que va ser atacada en tres regions diferents.

Rússia llança els seus míssils balístics i de creuer des de la flota del mar Negre i des de bombarders estacionat­s en bases del cercle polar Àrtic i que ara sobrevolen la zona amb molta facilitat per l’estat lamentable de les defenses antiaèries ucraïneses.

Les bateries Patriot que Espanya i altres països han decidit enviar a Ucraïna haurien de tornar a equilibrar una mica el domini del cel sobre el tàctic. ●

 ?? Alina Smutko / Reuters ?? Estació de metro de Kíiv ahir durant un atac aeri rus
Alina Smutko / Reuters Estació de metro de Kíiv ahir durant un atac aeri rus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain