La Vanguardia (Català-1ª edició)

Després de l’ensurt de PISA

- Car na Farreras I N FO R M E : E d cac ó

La demografia jugarà a favor del sistema educatiu els pròxims anys gràcies al descens de la natalitat. Menys alumnes permet esponjar les aules i donar un respir als professors, que, d’altra banda, formen part d’una plantilla més nombrosa que mai. Aquestes dades apunten a un escenari favorable a una educació de més qualitat, que impossibil­iti informacio­ns com les de l’informe PISA.

La realitat és que el sistema educatiu es troba davant un dels reptes més difícils: més alumnes que mai dins del sistema (l’abandoname­nt ha caigut del 30% al 14% en uns anys) i amb més necessitat­s especials (per pobresa o dificultat­s d’aprenentat­ge o discapacit­at). En aquest context, PISA ha fet vessar el got. En el procés d’un canvi curricular, les famílies comencen a desconfiar de l’escola. cola que inclogui tothom i no deixi ningú a l’estacada. Això implica no només presència d’alumnes vulnerable­s a l’aula, sinó donar-los els recursos que necessiten. Els objectius són inclusió i equitat. Els recursos finits requereixe­n prioritzar entre la diversitat d’objectius possibles: personal educatiu i sanitari (infermera, psicòleg, logopedes, més cuidadors), codocència, gratuïtat en la primera etapa infantil, aules d’acollida, reforç escolar, classes extraescol­ars per als més vulnerable­s, avançar en el pacte contra la segregació impulsat pel Síndic de Greuges...

La caiguda de resultats dels alumnes catalans ja es va detectar el 2016, abans de la pandèmia. El descens va ser augmentat amb el temps, però fins a PISA, que situa Catalunya a la cua d’Espanya i Europa, no s’ha reaccionat. El grup d’experts, constituït pel Govern, va demanar a l’administra­ció que doni pautes clares i que tingui el suport de la inspecció per aconseguir millores, especialme­nt en matemàtiqu­es i lectura. Van recomanar atendre la lectoescri­ptura, la comprensió lectora en totes les etapes, reforç, formació de mestres. Així mateix, en el procés de transforma­ció dels currículum­s que impliquen una nova manera d’ensenyar, demanen de no fer servir metodologi­es pedagògiqu­es que no tinguin evidències científiqu­es. I reforçar el català a l’escola. En definitiva, que l’administra­ció es converteix­i en un far orientador i actuï amb més determinac­ió.

L’escola busca la manera de conciliar la doble missió de preservar l’atenció dels nens, molt minvada per les pantalles, i prepararlo­s en competènci­a digital. L’hàbit lector, que fomenta l’esperit crític, se n’ha ressentit. Així les coses, irrompen les intel·ligències artificial­s. Com cal ensenyar? Aquest és un debat que arriba fins a la universita­t, obligada també a repensar sobre la docència.

Catalunya és una de les autonomies que menys inverteix en educació, malgrat l’augment de 16 15 13 12 10 7,0 6,6 6,2 5,8 5,4 5,0

FONT: 2020 2021

Milions d’euros 2022 pressupost d’aquests últims anys. El sector educatiu reclama passar del 4,50% al 6% del PIB el 2029. S’arrossega un dèficit d’infraestru­ctures de què ja no es parla. Milers de nens han passat la seva escolaritz­ació en barracons (encara s’hi mantenen un miler), les escoles no estan climatitza­des i la inversió ha estat inexistent als tallers i laboratori­s dels instituts de formació profession­al (FP). Els partits polítics van subscriure el juny del 2023 el pacte per l’educació, fet que mostra que no són lluny d’una visió compartida. Falta saber les prioritats i, sobretot, les renúncies que suposen.

 ?? Ana Jiménez ?? La demografia, amb un descens notable de l’alumnat, juga a favor d’esponjar les aules
Educació
Ana Jiménez La demografia, amb un descens notable de l’alumnat, juga a favor d’esponjar les aules Educació
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain