La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès aixeca el fantasma d’un pacte del PP perquè el PSC governi

Esquerra recorda que Collboni és alcalde gràcies a l’acord in extremis amb els populars

- Àl x T r

Pere Aragonès s’ho ha gravat al cap. “Pactar amb el PP no és la nostra prioritat”, va assegurar Salvador Illa en el debat de divendres organitzat per La Vanguardia i RAC1. El president va fer notar de seguida que no donar prioritat no implica descartar totalment el pacte. De manera que el també candidat d’ERC va aixecar ahir en un acte de campanya a l’Hospitalet de Llobregat el fantasma d’un pacte PSC-PP. Li serveix d’exemple el que va passar a l’Ajuntament de Barcelona, quan el socialista Jaume Collboni va aconseguir l’alcaldia després del suport d’última hora del Partit Popular. El perjudicat en aquella ocasió, tot i això, va ser Xavier Trias, de Junts.

“Va dir [Illa], com Jaume Collboni fa un anys, que no acceptaria els vots del PP per ser president... pels seus fets els coneixereu”, va criticar Aragonès. “Si poden faran el mateix que a Barcelona dues vegades”, va assenyalar recordant aquest cop el pacte del 2019, quan Ernest Maragall, malgrat guanyar els comicis municipals, va quedar fora de joc després d’obtenir Colau i Collboni el suport de Manuel Valls.

Pel candidat d’Esquerra Republican­a, un govern en què no hi sigui el seu partit està condemnat a repetir les retallades. A l’acte d’ahir, ERC – especialme­nt la consellera d’Educació, Anna Simó- va presumir de les seves polítiques socials i les destinades a capgirar les retallades que van marcar els mandats d’Artur Mas.

Però els d’Oriol Junqueras no distingeix­en en aquest punt socialiste­s de postconver­gents. A tots dos els veuen capaços de tornar a reduir dràsticame­nt la despesa en els serveis públics. Per motius diferents: a Illa, perquè “se sotmet a la Moncloa”; a Puigdemont, perquè, segons a parer seu, van tenir l’oportunita­t de desfer les retallades quan van ser al govern, però el van abandonar.

Aragonès va disparar amb bala quan va remarcar la poca execució respecte al que ha pressupost­at l’Estat per a Catalunya. Va culpar directamen­t el PSC, per tenir ministres durant sis anys que no han vetllat, va dir, pel compliment dels compromiso­s.

Junqueras va insistir en el mateix sentit. “Amb Aragonès estem en rècords d’exportacio­ns, d’inversió estrangera, en rècord d’ocupació laboral”, va destacar. Però tot i així hi ha mancances, va admetre. Les va atribuir al Govern central, als pocs recursos, va dir, que destina a Catalunya. Per això, Junqueras va reclamar un vot massiu per al seu partit.

Sigui com sigui, la incertesa sobre el futur de Pedro Sánchez du ERC a assegurar que Illa és més aviat “el delegat de la Moncloa” que el president. Malgrat que Aragonès asseguri en públic que opta a guanyar les eleccions del 12 de maig, al partit són conscients que el PSC té prou marge per ser la força més votada. De manera que l’aspiració dels republican­s és desgastar els socialiste­s per arrabassar-los el màxim nombre de vots. ●

El president assegura que tornaran les retallades si socialiste­s o postconver­gents lideren el govern

 ?? And 	u Da
mau / EFE ?? Aragonès i Junqueras ahir a l’Hospitalet de Llobregat
And u Da mau / EFE Aragonès i Junqueras ahir a l’Hospitalet de Llobregat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain