La Vanguardia (Català-1ª edició)

Guantánamo, monument a l’error

-

El segle XXI està sent molt diferent del que la humanitat esperava amb raonable optimisme la nit de Cap d’Any de l’any 2000. La guerra freda quedava enrere i els Estats Units ostentaven l’hegemonia mundial, en total sintonia amb la Unió Europea, el Japó, Austràlia i la resta de països democràtic­s. Després dels dos mandats del president demòcrata Bill Clinton, els nord-americans van elegir el novembre de d’aquell any el republicà George W. Bush després d’un accidentat procés electoral davant l’exvicepres­ident Al Gore. L’elecció va ser interpreta­da com un símptoma d’entotsolam­ent dels Estats Units tenint en compte l’escassa atenció als afers exteriors que va registrar la campanya (el pare de l’elegit, George H.W. Bush, havia perdut la reelecció el 1992 malgrat el seu notable domini de les relacions exteriors). El món semblava en ordre i disposat a encarar un nou segle en harmonia, sense guerres en l’horitzó. Aquest guió i el panorama dels Estats Units i la humanitat van canviar abruptamen­t l’11 de setembre del 2001, quan terroriste­s d’Al-Qaida, gairebé tots saudites, van estampar quatre avions comercials a les Torres Bessones de Nova York, l’edifici del Pentàgon i un paratge de Pensilvàni­a. El xoc va ser còsmic i desconcert­ant. Des de Pearl Harbor, els Estats Units no havien patit un atac letal al seu territori.

L’orgull ferit de la superpotèn­cia exigia una resposta, tal com va prometre el president Bush sobre les restes fumejants de les Torres Bessones. Una resposta contundent que es va plasmar en la invasió de l’Afganistan i, posteriorm­ent, al final del règim de Saddam Hussein a l’Iraq. No era senzill donar resposta a un enemic com Al-Qaida, una xarxa terrorista amb franquície­s en diversos països musulmans. Hi va haver moltes actuacions a cegues, i la transforma­ció de la base militar de Guantánamo –un enclavamen­t llegat de la tutela dels Estats Units sobre la Cuba que s’acabava d’independit­zar d’Espanya– en una mena de llimbs jurídics per als presumptes terroriste­s en va ser una. En contra de l’esperit de la democràcia dels Estats Units, Guantánamo es va convertir ràpidament en un forat negre legislatiu, propi de la confusió creada per un enemic tan poderós com atípic per la seva invisibili­tat. Tot a 3.000 quilòmetre­s de distància i a anys llum en esperit del Tribunal Suprem a Washington DC.

Els primers presos van arribar a Guantánamo el 2002 i el més sorprenent és que, vint-i-dos anys més tard, el penal continuï obert i mantingui el seu aparell judicial militar. Durant aquests anys, 780 presumptes terroriste­s, gairebé tots ells musulmans, han desfilat per Guantánamo, la majoria alliberats perquè no es poden demostrar els càrrecs que se’ls imputaven. Només durant la presidènci­a de George W. Bush, 540 van ser alliberats finalment sense càrrecs i transferit­s als seus països d’origen (en alguns casos encara els esperava una sort pitjor). Malgrat un balanç desolador en tots els àmbits, començant pels drets humans i fins i tot pel d’obtenció de dades essencials per a la lluita antiterror­ista, cap president demòcrata –és a dir, Barack Obama i ara Joe Biden– ha pogut complir la promesa de tancar la presó de Guantánamo a causa de les traves legals i polítiques. Donald Trump va voler omplir-la de “paios dolents”, molt en la seva línia, però sense alterar en la substància l’statu quo de la base. Avui els últims de Guantánamo són una trentena, hostes malgrat tot de la presó més cara del món, on el mantenimen­t anual costa a l’erari 500 milions de dòlars. El pas dels anys i les inèrcies han convertit la presó de Guantánamo en un símbol anacrònic de la lluita contra el gihadisme. I en un monument a l’error, el desconcert i la complexita­t d’aquest segle XXI. ●

Cap successor del president Bush no ha aconseguit tancar la presó més cara del món

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain