La Vanguardia (Català-1ª edició)

EL EPO TATGE

Els canaris surten al carrer per protestar contra la pressió turística i la falta d’infraestru­ctures

-

A les capitals no s'hi troben arrendamen­ts per sota dels 900 o els 1.000 euros, quan els sous a les Canàries són els més baixos d'Espanya convertir-se en pisos turístics, cosa que fa que pugin els preus i impedeix als canaris l’accés a un habitatge. En la part pública, fa més de deu anys que les Canàries no construeix­en habitatges socials.

“Al principi, fa anys notàvem l’impacte a escala mediambien­tal, als ecosisteme­s de les illes, però això no arribava a tots. El problema ara és que el canari nota el que està passant i l’afecta en el seu dia a dia”, indica Felipe Ravina, productor de documental­s i que va ser l’encarregat de llegir el 20-A a Tenerife el manifest de la mobilitzac­ió que va treure al carrer més de 30.000 persones. “Són embussos, gent que se n’ha d’anar d’on viu perquè no pot pagar el lloguer i persones que les fan fora dels seus habitatges perquè arriba un estranger i el compra per posar-lo de lloguer vacacional. La situació és sagnant”, indica.

Des de la patronal hotelera de la província de Santa Cruz de Tenerife (Ashotel), Jorge Marichal, que lidera també la Confederac­ió Hotelera d’Espanya (Cehat), entén l’“enuig i embafament” dels canaris. Segons la seva opinió, algunes persones erren a l’hora d’entendre el que està passant a les Canàries, ja que, després de les mobilitzac­ions no hi ha un rebuig del turista –com també deixa clar Ravina– sinó d’uns representa­nts polítics que, els últims 20 anys, no han sabut gestionar el ritme amb què creixia el turisme i la població. “Tenim les mateixes infraes

El Govern canari, de CC i PP, és contrari a instaurar una ecotaxa, com demanen els manifestan­ts

tructures que fa dues dècades i amb molta més gent. Això genera una pressió sobre el territori i els serveis, com ara la sanitat, l’educació, el trànsit o l’habitatge, que el patim els que vivim aquí”, indica Marichal, que assegura que les illes fa 20 anys que pateixen una total “inoperànci­a i ineficàcia pública”. Segons la seva opinió, el problema consisteix en aquesta falta d’infraestru­ctura i el fort creixement del sector vacacional.

De fet, com indica, a les illes hi ha avui 36 hotels menys que el 2010 i 67.000 places tradiciona­ls menys i que s’han cobert amb l’aparició de 225.000 places en pisos turístics. “El turisme no és el problema, és la solució. L’activitat deixa molts diners amb què es pot pagar la sanitat i l’educació i millorar la vida de tots els canaris, però cal gestionar-ho bé”, indica.

Les massives mobilitzac­ions del 20-A han arribat aquesta setmana al Parlament de les Canàries, però més enllà d’avivar el debat polític han servit de poc. El Govern regional –CC i PP– és contrari a instaurar una ecotaxa, com exigeixen els convocants, tot i que sí que s’obren a implementa­r una taxa amb caràcter finalista al turista per l’accés a determinat­s espais protegits. El PSOE,

L'IGIC (impost de les illes semblant a l'IVA) de l'activitat turística genera a l'any uns ingressos de 3.500 milions d'euros

Van sortir al carrer, només a l'illa de Tenerife, 30.000 persones per protestar per la falta d'infraestru­ctures a les illes Canàries que va governar en l’anterior legislatur­a i no va implementa­r l’ecotaxa malgrat que la duia en el seu programa electoral, pressiona el Govern perquè la creï.

Tampoc no està a la vista una nova moratòria ni limitar la compra d’habitatge dels estrangers, com reclamen els grups organitzad­ors del 20-A, que anuncien noves mobilitzac­ions en vista de la “falta d’acció” política. “Continuare­m reivindica­nt fins que es facin realitat les nostres reclamacio­ns i no es construeix­in més llits”, indica Ravina, que apunta com a exemple els dos projectes de luxe que estan en marxa a Tenerife, l’hotel de La Tejita (Granadilla), amb 883 nous llits, i Cuna del Alma (Adeje), que preveu la construcci­ó de 420 vil·les d’alt nivell. Segons adverteix Ravina, tot i que els polítics estan jugant “a desviar l’atenció” en espera que els ànims es refredin, aquesta vegada no passarà. “Les Canàries estan unides i tenim clar que no podem continuar pel camí del col·lapse. Les Canàries tenen un límit”, conclou.

El Govern de les Canàries va aprovar fa unes setmanes un decret de mesures urgents amb què pretén treure al mercat milers d’habitatges assequible­s els pròxims anys, i també està a punt de donar el vistiplau a una norma per controlar el lloguer vacacional. El president del Govern de les Canàries, Fernando Clavijo, dona per fet que amb això “anem pel camí de solucionar els problemes”. Però aquestes mesures no resolen el dèficit de les infraestru­ctures i els serveis públics, la solució dels quals es retardarà encara uns quants anys més. “Estem amoïnats, perquè juguem amb la nostra principal font de riquesa i això no se solucionar­à de la nit al dia”, diu Marichal, que adverteix que les destinacio­ns competidor­es de les Canàries s’estan fregant les mans en espera que el malestar social vagi en augment a les illes i espanti els visitants.

Aquesta mateixa setmana s’han organitzat escarnis davant de la casa del president, mentre augmenten els cartells i les pintades –una en una de les vies d’accés al parc nacional del Teide– que exigia un “límit” a les Canàries i l’adopció de mesures. ●

Tampoc no està previst una nova moratòria ni limitar la compra d’habitatge dels estrangers

 ?? Alberto Valdés / EFE ?? Recursos 20 d’abril
Alberto Valdés / EFE Recursos 20 d’abril
 ?? Alberto Valdés / EFE ??
Alberto Valdés / EFE
 ?? Quique Curbelo / EFE ?? Lloguer
Quique Curbelo / EFE Lloguer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain