La Vanguardia (Català-1ª edició)

La imminent aprovació dels pressupost­os dona aire a Collboni

L’alcalde no es planteja ampliar el govern més enllà de l’entrada d’ERC

- Ramon Suñé

Dijous que ve, 2 de maig, l’Ajuntament de Barcelona disposarà dels pressupost­os més alts de la seva història, un total de 3.807 milions d’euros a la caixa, un 5,9% més que el 2023. Arribar a aquest punt no ha estat gens fàcil. Els comptes municipals per a aquest any quedaran automàtica­ment aprovats, amb un retard de més de quatre mesos, després que la majoria de l’oposició fes fracassar les dues temptative­s plantejade­s pel govern en minoria de Jaume Collboni, primer a finals de l’any passat i després, en segona instància, al març.

Dijous es compleix el termini de 30 dies hàbils des que el regidor socialista va perdre la qüestió de confiança i es va obrir la possibilit­at que l’oposició presentés un candidat alternatiu a l’alcaldia, una opció que, com era previsible, no ha merescut cap mena de considerac­ió per part dels hipotètics interessat­s, ni una sola reunió exploratòr­ia, ni tan sols una conversa d’ascensor. I és que casar els interessos de Junts, BComú, PP i Vox és una cosa que només és possible en una ment diabòlica. En el millor dels casos, la combinació de forces antagòniqu­es, com la que es va produir al ple de divendres entre Junts i BComú, només permet constatar la “solitud” de l’alcalde en una reprovació merament simbòlica.

Jaume Collboni respira alleujat, no perquè tingués cap temor sobre el seu futur a l’alcaldia, sinó pel fet que molt aviat, d’aquí quatre dies, dirà adeu a les restriccio­ns imposades per la pròrroga del pressupost del 2023 que es va veure obligat a firmar el 28 de desembre. “Tindrem una disponibil­itat de 3.800 milions, un pressupost que destina 438 milions a polítiques socials i 944 milions a inversions”, recorda l’alcalde en conversa amb La Vanguardia.

A parer de Collboni, l’agitada trajectòri­a seguida per aquests pressupost­os, que compten amb l’aval de 15 dels 41 regidors de l’Ajuntament (els 10 del PSC i els 5 d’ERC) demostra que “no hi ha alternativ­a seriosa”. “Si bloqueges els pressupost­os és perquè tens una alternativ­a de continguts i de govern, el més racional hauria estat entrar en l’acord”, assenyala el batlle. Però això aviat serà aigua passada. En definitiva, també els seus predecesso­rs en el càrrec, Xavier Trias i

Ada Colau, van haver de transitar alguna vegada per l’estació de la qüestió de confiança per aprovar els comptes municipals.

L’alcalde socialista espera que, una vegada passades les eleccions catalanes del 12 de maig, que s’encadenara­n en el millor dels casos només amb les europees del 9 de juny, les tensi

El batlle confia que després de les eleccions s’instal·li a Barcelona una “dinàmica de governança”

ons que s’han viscut aquest primer any de mandat a l’Ajuntament de Barcelona es relaxin i “s’instal·li una dinàmica de governança” que la incertesa entorn del futur del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, no contribuei­x precisamen­t a abonar.

Jaume Collboni vol rebatre les acusacions de l’oposició sobre la falta de diàleg. Recorre a un informe intern que revela que durant els mesos que fa que està al capdavant del Consistori s’han aprovat un 30% més d’iniciative­s i expedients que en el mateix període de l’anterior mandat, en aquell moment amb un govern més ampli (BComú+PSC) i amb el suport bastant estable d’ERC.

Collboni està a punt de tenir els pressupost­os que volia. Però ha arribat el moment d’ampliar el govern amb la incorporac­ió d’algun soci? L’alcalde socialista no amaga la creença que “el més lògic” seria l’entrada d’Esquerra Republican­a en un govern de coalició, per descomptat “no abans que s’aclareixi el panorama electoral, però no soc jo qui ha

 ?? Àlex Garcia ?? Jaume Collboni disposarà dijous dels pressupost­os que va intentar aprovar sense èxit fa un mes
Àlex Garcia Jaume Collboni disposarà dijous dels pressupost­os que va intentar aprovar sense èxit fa un mes
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain