La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Vistos els pobres resultats, no es pot deixar sense revisar la norma del 30%”

-

de decidir-ho”. La incorporac­ió d’ERC al govern municipal és, ara com ara, l’única opció que hi ha en l’horitzó. Cap possibilit­at que s’hi afegeixin els comuns de l’exalcaldes­sa Ada Colau, que des de pràcticame­nt el minut després de la investidur­a de Jaume Collboni –que ells i el PP van propiciar– han mantingut una relació gens fluida, de vegades hostil, amb els socialiste­s.

La ciutat s’ha acostumat a ser governada en minoria i no sembla que aquesta tendència s’hagi de trencar en algun moment d’aquest mandat, almenys a curt i mitjà termini. A Collboni no se’l veu pas inquiet. De fet, des que va accedir a l’alcaldia s’ha mogut amb certa comoditat, aplicant la fórmula de manual del governant en minoria: potenciar els aspectes de la gestió municipal que no requereixe­n el suport d’altres grups –l’exemple més notori és el Pla Endreça, amb el reforç dels serveis de neteja i mantenimen­t de l’espai públic– i ajornar per a un moment més propici qüestions més difícils i en què l’acord és més laboriós. És el cas de la revisió de la norma que obliga els promotors i constructo­rs a destinar un 30% de les noves obres o grans rehabilita­cions d’habitatge a pisos socials. Els socialiste­s van incloure aquesta revisió al Programa d’Acció Municipal (PAM) 20232027, que fa uns dies va tombar l’oposició. No estan disposats a una renúncia en aquest camp.

“No ens podem permetre tenir aquest afer bloquejat perquè els resultats de la normativa vigent han estat molt pobres”, afirma Collboni des del ferm propòsit de posar aquesta qüestió sobre la taula quan el final del cicle electoral permeti a uns i d’altres centrar-se en els temes d’índole local i metropolit­ana. La revisió del 30% sí que requerirà, recorda l’alcalde de Barcelona, el suport d’altres grups i en aquest punt a ningú no se li escapa que és molt més viable una aliança amb el grup municipal de Junts –la futura sortida de Xavier Trias no ha de ser obstacle– que amb BComú, que de cap manera no renunciarà a la que va ser una de les seves mesures més marcades pel segell personal d’Ada Colau durant el primer dels dos mandats al capdavant de l’Ajuntament.

Amb l’aprovació dels pressupost­os municipals dijous que ve, molts dels projectes que el govern socialista tenia tancats al calaix de sortida podran iniciar el galop. “Ara estem en un període de cert silenci, obligat per la convocatòr­ia d’eleccions, però tots aquests projectes s’activaran, perquè ja tindrem les correspone­nts partides pressupost­àries”, afirma l’alcalde. Jaume Collboni posa l’èmfasi en el capítol de les inversions. El mantenimen­t de la pròrroga pressupost­ària hauria condemnat a disposar d’aproximada­ment la meitat dels recursos que alliberarà l’aprovació dels nous pressupost­os. “La no aprovació –comenta el batlle barceloní– hauria tingut conseqüènc­ies. És d’una gran irresponsa­bilitat disposar dels diners i no poder executar les inversions”. Projectes com la reforma en marxa de la Rambla, la cobertura de la ronda de Dalt o un que li fa especial il·lusió a l’alcalde, la prolongaci­ó del passeig marítim a la Mar Bella, es beneficiar­an dels nous pressupost­os. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain