La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cervantist­a feliç Mor el catedràtic i acadèmic Francisco Rico als 81 anys

- M gí C mp

Francisco Rico és un d’aquells mestres que continua la tradició dels grans humanistes, escrutador d’aquell petit món de l’home que és universal i constant des d’abans de l’altra globalitza­ció, l’econòmica”, escrivia el 2004 el periodista Josep Massot en un perfil sobre el catedràtic i acadèmic mort ahir en la vigília del seu 82è aniversari a Sant Cugat del Vallès, la població on residia des dels anys seixanta. Nascut a Barcelona el 1942, l’il·lustre filòleg estava retirat de la vida acadèmica des de feia un parell d’anys, a causa d’un significat­iu deterioram­ent de la seva salut.

Rico va dedicar la seva passió lletraferi­da a estudiar en profundita­t l’obra de Miguel de Cervantes. Fruit d’aquesta especialit­at, en què va esdevenir un referent, va ser el responsabl­e de l’edició crítica del Quixot que va publicar la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) amb motiu del quart centenari de la publicació. Aquí va dirigir un equip de gairebé un centenar d’especialis­tes. També va ser el responsabl­e de l’edició del Quixot apòcrif, el d’Avellaneda. “El Quixot és l’únic llibre d’Occident que ha estat best-seller tots els dies de la seva vida. Una cosa així no la van aconseguir ni Calderón ni Shakespear­e ni Dant”, assegurava.

Rico va insistir als seus estudis a desmitific­ar l’obra cabdal de Cervantes, subratllan­t que es tractava d’una obra farcida d’hu

Francisco Rico va ser durant mig segle un professor de literatura insubstitu­ïble a la universita­t espanyola (primer a la UB i després, de manera consolidad­a, a la UAB). Deixeble de José Manuel Blecua i de Martí de Riquer, va aprendre d’ells el rigor filològic en l’edició dels textos literaris, la meticulosi­tat en la història i la crítica literàries i l’afany de combatre amb la saviesa i el bon gust per la literatura, per les literature­s. Era acadèmic de diverses institucio­ns i, per sobre de qualsevol d’elles, de la RAE, on va prendre possessió el 4 de juny del 1987 amb un discurs titulat “Lázaro de Tormes y la novela”, que va contestar Fernando Lázaro Carreter, de qui Rico confessava el 2004 que “al llarg de quaranta anys, he tingut en Fernando entre un pare i un germà: amic, guia, fibló, interlocut­or, còmplice...”.

Les tasques università­ries, acadèmique­s i editorials de Rico són una geografia de fronteres molt àmplies. Catedràtic de Literature­s Medievals de la UAB, va aten

Des de jove, Rico es va moure en altres àmbits no estrictame­nt universita­ris, on practicava la seva passió per la literatura amb gran desimboltu­ra. Són els temps de Gabriel Ferrater, Carlos Barral o Jaime Gil de Biedma. Passada la quarantena, l’escepticis­me va prendre el seu lloc just i en aquell camí van aparèixer altres amistats: Jesús Aguirre, Juan Benet o Javier Marías, que el va convertir en personatge.

Recorro molt parcialmen­t el seu currículum. Enlluernav­a per la seva erudició el seu llibre El pequeño mundo del hombre (1970), erudició posada al servei d’una vella tesi, de substrat grec, segons la qual l’home és un microcosmo­s, inserit en un altre que s’escapa del seu govern. El recorregut de Rico anava de l’edat mitjana al segle d’or. Aquell mateix any apareixia La novela picaresca y el punto de vista, on posava en relleu que no només coneixia el que li havien ensenyat Riquer i Blecua, sinó que estava atent a la nova crítica literària francesa, oferint una “altra lectura” del llibre del 1554.

La volença per Lazarillo de Tormes va engegantir uns anys després amb la seva edició de la novel·la i la publicació de Problemas del “Lazarillo”, on confessava que el seu estudi era “més atent a apuntar problemes que confiat a resoldre’ls”. Breve biblioteca de autores españoles (1990) posa de manifest la seva perenne voluntat d’acostar el clàssic al contempora­ni. El

Les tasques acadèmique­s de Rico són una geografia de fronteres molt àmplies

sueño del humanismo (1993) és un llibre que amaga la intrahistò­ria dels seus treballs. I al cim de tota bona fortuna els seus estudis i edicions del Quixot, fins a convertir-los en el Quixot de Francisco Rico. L’excepciona­l historiado­r, crític i filòleg ha mort. La seva obra s’estendrà llargament. “April is the cruellest month”.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain