La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alizzz, de ‘Castefa’ als Grammy

-

“al principi un ordinador i dos altaveus, sonava bastant malament, els enregistra­ments tenien un reverb estrany, com de metall, perquè les parets no eren aptes per a un estudi”. A l’interior es colava el soroll dels motors de camions, “en moltes preses hi ha soroll de martells”, i encara així allà era on venien a gravar Juanes, la Mala Rodríguez o Pucho. “La meitat d’El madrileño el vaig fer aquí, i sonava fatal, però ja sabia els errors que em podia comportar, i les coses sonaven”.

Va ser el 2011 quan Cristian va muntar el campament per desenvolup­ar la seva pròpia música després de la feina que tenia com a consultor tecnològic i programado­r. Després de descobrir la música electrònic­a en festivals com el Fib o el Sónar, l’ordinador va enfosquir les sis cordes, el britpop i el grunge, una música que sempre l’ha acompanyat i que ara

Cristian Quirante viu i treballa a la localitat del Baix Llobregat

A l’esquerra, la casa que el seu avi va construir quan va arribar de Granada

A dalt a la dreta, la cimentera de Vallcarca, una zona castigada pel progrés. ressorgeix al seu nou disc, “deixo els sintes de costat i torno a sonar a banda”, tot i que amb el seu propi toc electrònic. “El so està molt produït, vull que tot soni contundent i eufòric, que és el que a mi em dona l’electrònic­a”.

La següent parada requereix travessar el centre de Castelldef­els, una ciutat de 65.000 habitants que amb prou feines en tenia 2.000 en els anys quaranta, quan el besavi granadí d’Alizzz va arribar a la ciutat en la postguerra, estaven buscant el seu pare i va haver d’escapar. Va trobar la seva nova llar en el que es va convertir en el barri andalús, una zona coneguda com el pou dels Quirantes arran que la família, una de les primeres que va arribar, hi construís la seva casa, encara a peu dret i propietat de la família.

Cristian s’enorgullei­x del vincle de la seva família amb Castelldef­els des de fa tres generacion­s, “no hi ha gaire gent que pugui dir que els seus besavis van ser aquí”, destaca d’un poble que ha crescut gràcies a la immigració. “Castelldef­els és una espècie d’illa a Catalunya, pràcticame­nt tothom és castellano­parlant, per això em surt escriure cançons en castellà”, indica Cristian sobre la ciutat on són la seva família i amics.

Aquesta condició de català i castellano­parlant és la que Alizzz va reivindica­r a Qué pasa, nen, publicat l’any passat, en què adverteix: “Portaré a Castefa tres Grammy’s a l’any / Rosalía i Estopa són del Baix Llobregat”. “Em feia l’efecte que a Catalunya la gent no s’adonava que soc d’aquí, no es reivindica­va una figura rellevant de la cultura catalana”. Per això la va compondre en català, la seva llengua materna. “L’idioma és el principal element de la nostra cultura a Catalunya, una cosa que hem de defensar a mort”, destaca. Per aquesta raó veu comprensib­le que es prioritzi la música en aquest idioma als mitjans catalans, “encara que reivindiqu­i que formo part del país malgrat compondre en castellà, entenc que es prioritzi la música en català, que tingui molt més espai”.

El seu nou disc també inclou un tema en català, No ho sé, compost amb Clara Vinyals, a més de comptar amb Maria Arnal en el somieig amorós de Despertar. “Totes dues tenen el que busco en les col·laboracion­s, un projecte amb molta identitat, una proposta artística molt sòlida que no és

 ?? Pau a Sama ?? Castelldef­els
Oríge s
Distopia
Pau a Sama Castelldef­els Oríge s Distopia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain