La Vanguardia (Català-1ª edició)

En espera de models per a Martorell, Figueruela­s, Almussafes i Vitòria

- I.h.

FONT:

Són expression­s gastades però certes: el canvi de paradigma a les fàbriques espanyoles ja està en marxa i els pròxims anys seran crucials per determinar el seu futur. Actualment, les plantes del país ja produeixen uns quinze models elèctrics o híbrids endollable­s, tot i que el Perte VEC del Govern central i els programes de cada fabricant n’haurien d’atreure uns quants més.

Els plans per a Seat Martorell, d’on ja surten versions híbrides del Seat León i el Cupra Formentor, passen per començar a fabricar a partir del 2025 tres models elèctrics, que són el Cupra Raval, el Volkswagen ID.2 i un Skoda. El projecte d’electrific­ació de la planta, conegut com a Fast Forward, és un dels més ambiciosos de la indústria i garantirà l’activitat durant els pròxims anys.

El Grup Volkswagen també té previst començar a produir a Navarra dos SUV elèctrics a partir del 2026, gràcies entre altres coses a l’ecosistema de proveïdors i bateries entorn del projecte basc Basquevolt.

Aquesta iniciativa és la que contribuir­à que Mercedes també comenci a fabricar a la seva planta de Vitòria el 2026 una nova furgoneta elèctrica que reemplaci l’EQV.

Stellantis, la matriu de Citroën, Opel, Fiat o Peugeot, ha triat Espanya per als seus futurs elèctrics petits. Per això, va anunciar una inversió de 1.000 milions d’euros, amb què instal·larà la seva plataforma d’acoblament STLA Small.

Amb alguns elèctrics ja en producció, Stellantis no té plans immediats per a Vigo, però sí per a Figueruela­s (Saragossa), on treballa en les noves línies per produir les versions elèctrique­s del Peugeot 208 i el Lancia Ypsilon. Se sumaran al Corsa elèctric, que ja es fa allà. Stellantis fabrica a Madrid el C4 elèctric i està estudiant un projecte de gigafactor­ia de bateries a l’Aragó, segons fonts del sector.

Renault ha assignat a la planta de Palència el Symbioz híbrid endollable, com a part de la seva

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain