La Vanguardia (Català-1ª edició)

La falta de majories clares ja desferma les especulaci­ons sobre els pactes

Illa sacseja la campanya postulant-se com a president d’un govern “transversa­l”

- LA C Rò n ica Ramon Suñé D bat a T V E

És sabut que les paraules pronunciad­es pels candidats en campanya les escombra el primer vendaval que es desencaden­a, amb els resultats a la mà, l’endemà d’unes eleccions. En el cas d’aquestes catalanes la previsió de serioses dificultat­s per armar majories a partir del dia 13 –unes dificultat­s que, portades a l’extrem, podrien arribar a forÁar una repetició electoral– està provocant que aquests dies es parli tant o més de possibles pactes per governar Catalunya els prÚxims anys que de solucions imaginativ­es per resoldre els greus problemes que afronta el país i que són la base de la seva prÚpia inestabili­tat política. L’amb qui passa per davant del què, el per a què i el

com. Per aixÚ, la més mínima proposta que surti del guió, com la que va llanÁar ahir el candidat del PSC, Salvador Illa, expressant la voluntat de “liderar un govern transversa­l”, és capaÁ de portar tots els rivals a traÁar línies vermelles aparentmen­t molt marcades. En definitiva, a hores d’ara el

sense tu sol vendre més que l’amb

tu.

Illa, a qui les enquestes continuen donant com a favorit per guanyar les eleccions, va fer ahir, en una entrevista a la cadena Ser i abans de participar en un míting amb Pedro S·nchez a Sant Boi, un nou pas en la projecció de la seva imatge de polític dialogant i que s’ofereix com a enterrador de les estridènci­es de la política catalana de l’últim decenni. Es postula com a líder d’“un govern transversa­l que s’ajudi d’una majoria molt transversa­l”. La seva fórmula de govern només exclou sobre el paper Vox i AlianÁa Catalana. Ningú més, ni tan sols Junts. “Nosaltres, amb Junts, hi hem col·laborat en altres institucio­ns i veurem quina opció prenen ells”, va afirmar el presidenci­able del PSC, no sense advertir que aquesta opció perdria gairebé tot el sentit si Puigdemont “manté com a primera prioritat la independèn­cia de Catalunya”.

Al candidat de Junts li va faltar temps per desempalle­gar-se de la pressió i redirigir-la cap a ERC. Després d’assegurar que els seus vots, amb tota seguretat, no contribuir­an a investir com a president el líder del PSC, Carles Puigdemont va passar la pilota al cap de llista d’Esquerra, Pere Aragonès. “M’agradaria saber amb la mateixa contundènc­ia i claredat que cap vot d’ERC no servirà per fer president Salvador Illa”, va assenyalar el líder independen­tista.

Puigdemont sap que les seves possibilit­ats de tornar a accedir a la presidènci­a de Catalunya passen per refer vells ponts amb Esquerra, que al seu dia van patir tota mena de patologies, i per la necessitat que els republican­s no caiguin en la temptació de reeditar una altra vella fórmula, la del tripartit d’esquerres amb socialiste­s i comuns.

De moment, Aragonès prova d’aïllar-se del soroll dels pactes postelecto­rals per no incentivar entre els seus possibles electors el vot útil a Junts o al PSC. Prefereix centrar el debat en la seva gestió al capdavant de la presidènci­a de la Generalita­t, encara que presenti forats negres en àmbits com l’educació, la seguretat o la resposta a la situació de sequera. Ahir, el candidat d’ERC a la reelecció es va referir a pactes, perÚ d’un altre tipus, un “pacte nacional” –una altra vegada, com en el cas d’Illa, la transversa­litat– per agilitar i reduir la burocràcia a l’administra­ció catalana.

Els comuns, per la seva part, han vist en la proposta de Salvador Illa un flotador a què agafarse per evitar que una hipotètica pujada de la marea socialista se’ls emporti. El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, va desenfunda­r el llibre dels conjurs anticonver­gents per advertir els votants d’esquerres que votar el PSC pot obrir la via que porti Puigdemont a recuperar la presidènci­a de la Generalita­t. Dit d’una altra manera, segons Urtasun, és “obrir la porta a pactar amb els que no volen una fiscalitat justa i no volen afrontar el problema de l’habitatge, els hereus de les retallades i del pujolisme”.

Les paraules de Salvador Illa no van passar desaperceb­udes al Partit Popular, que en l’aposta per la “transversa­litat” del candidat socialista va voler veure

Puigdemont refusa la ‘invitació’ del PSC i passa la pilota a ERC, que alerta del fantasma de la sociovergè­ncia 4.0

l’amenaÁa d’una sociovergè­ncia 4.0 molt diferent –per la presència del factor independen­tista– d’aquella que no va arribar a materialit­zar-se mai en els temps del pujolisme i en els anys que van precedir el procés. A Sant Joan Despí, on es va traslladar per ajudar en campanya un dels barons del PP aliats amb Vox, el president de Castella i Lleó, Alfonso Fern·ndez Maòueco, el candidat del partit conservado­r va acusar els socialiste­s d’haver “ressuscita­t el procés”. “Illa s’ha destapat i ha transmès la intenció d’arribar a un acord amb Puigdemont per governar Catalunya”, va manifestar Alejandro Fern·ndez. “No ens hi trobaran, que no comptin amb nosaltres per a una operació d’aquestes caracterís­tiques”, va afegir. Cal recordar que fa ara una setmana, en el primer debat de candidats d’aquestes eleccions, organitzat per La Vanguardia i RAC 1, Illa va descartar fer un Collboni, és a dir, aconseguir la presidènci­a gràcies als vots del PP.

Tampoc Ciutadans, si obté representa­ció, està disposat a entrar en el joc d’Illa. El candidat Carles Carrizosa va dir que “la falta d’escrúpols” dels socialiste­s els podria portar a fer president Puigdemont per mantenir Pedro S·nchez a la Moncloa. I, encara que Illa no hi compti gens, els vots de Vox no reforÁaran en cap cas un govern presidit pel PSC. Ho va confirmar Ignacio Garriga, que va assegurar que ni tan sols facilitari­a un govern no independen­tista liderat pels socialiste­s. Abans, una repetició electoral. ●

 ?? ALEeANDRO GARCÍA/efe ??
ALEeANDRO GARCÍA/efe
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain