La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Una fira és política o no és”, diu Juergen Boos

El president de la Fira de Frankfurt defensa l’anul·lació del lliurament del premi a una autora palestina

- Lara Gómez Ruiz

Abu Dhabi s’ha omplert aquests dies de congressis­tes que visiten la fira del llibre, un punt de referència als països del Golf i que aspira a ser-ho algun dia a la resta del món. Per aixÚ, el seu director, Saeed Hamdan Al-Tunaiji, confessa que té “Frankfurt com a referència”.

Conscient d’aixÚ, el seu màxim representa­nt, Juergen Boos, ha viatjat un any més fins a la capital dels Emirats ¿rabs Units i ha avanÁat a La Vanguardia que el programa per a aquest any de la Frankfurte­r Buchmesse, la fira del llibre més gran del món, que celebrarà la 76a edició del 16 al 20 d’octubre, serà “molt política, ho ha de ser; no podem obviar tot el que està passant ara mateix al món”.

Boos avanÁa que “s’està treballant dur ara mateix i debatent els possibles grups i xerrades que hi haurà, moltes de les quals centrades en la democràcia”.

No descarta que la trobada torni a ser focus de polèmiques, ja que “és una cosa que ha passat des de temps histÚrics, i és normal. Ja es va veure quan la Xina va ser la convidada d’honor o, anys més tard, quan la literatura catalana va ser la protagonis­ta i es va reflexiona­r sobre la idea de nacionalis­me. En els dos casos hi va haver manifestac­ions i protestes de tota mena. Una fira del llibre és política o no és. Quan la societat es complica, aixÚ es reflecteix als llibres i, poc després, seguint la lÚgica, a les seves fires”.

La passada edició en va ser un bon exemple, ja que es va desenvolup­ar dies després de l’atac de Hamàs a Israel, el 7 d’octubre. Tot va comenÁar amb la intervenci­ó del filÚsof eslovè Slavoj Zizek, ciutadà del país convidat d’honor, que va suscitar irritació en la cerimÚnia inaugural amb un discurs centrat en una crítica a la política d’Israel: “No aplaudeixi­n ara, esperin al que diré, potser després ningú no aplaudeix”. “Vull que quedi clar –va prosseguir–: condemno els atemptats de Hamàs sense atenuants i dono el dret a Israel a defensar-se”.

L’intel·lectual va explorar els orígens del terror i va dir que, igual com el poder corromp, “la persecució també corromp les víctimes”. Unes paraules que van provocar crits entre el públic, que va acusar l’orador de relativitz­ar el terrorisme i comparar el Govern israelià amb Hamàs.

No va ser l’única polèmica que va provocar titulars, ja que també es va ajornar el lliurament del premi LiBeraturp­reis a l’autora palestina Adania Xibli durant la fira. L’associació Litprom, que promou els autors estrangers en llengua alemanya i concedeix aquest guardó, va anunciar que l’escriptora no rebria el seu, tal com estava previst en un inici, cosa que, a més de protestes, va provocar el boicot per part de diversos grups editorials i que alguns països, com Malàisia, decidissin no presentar-se a la cita, al·legant “l’actitud pro Israel i el suport obert dels organitzad­ors a Israel”.

Boos ara mira amb perspectiv­a aquests successos, perÚ es convenÁ que “és probable” que l’organitzac­ió tornés a actuar igual, ja que “es va fer per un tema de seguretat”. “Sempre pensem en Frankfurt com un port segur. PerÚ venen persones de 140 països i totes elles aporten les seves histÚries. Seria estrany que no xoquessin en algun punt. I està bé, perÚ hem de garantir la seguretat de tothom. És una de les nostres prioritats principals”.

L’editor alemany reconeix que no sap si finalment es va fer l’entrega del premi a Xibli més tard o no. “Hauria de saber què passa exactament amb l’Adania. Haurien d’haver-l’hi donat aquesta primavera, perÚ sembla que està sent difícil comunicar-se amb ella”.

En un article publicat el 31 de gener a Eldiario.es, l’autora d’Un detalle menor (Hoja de Lata), va explicar la seva posició arran de la cancel·lació: “Crec que si Litprom continua volent guardonar amb el premi la meva novel·la, potser el correu postal és una bona opció. Poden enviar-lo per correu certificat, i jo puc fer una petita cerimÚnia amb el vell carter que sol portar-me a la porta tot paquet o tramesa gran que necessiti una firma”.

En aquell mateix text, l’autora va aclarir: “És fals que la meva novel·la propagui la violència contra els israelians”.

Boos insisteix que la de Frankfurt no és l’única exhibició que es converteix en un termÚmetre d’idees. “Passa en totes, de manera més o menys visible. A Londres, a París i en d’altres de més petites com Torí. També a Abu Dhabi, encara que no es vegi tot a simple vista. Com deia, el que ens passa batega als llibres, i una prova més és el guanyador d’aquest any en l’Internatio­nal Prize for Arabic Fiction (IPAF)”, conegut popularmen­t com el Booker àrab, atorgat a Basim Khandaqji, un autor palestí empresonat a Israel des del 2004 i acusat de terrorisme.

“És la primera vegada en la histÚria del premi que una novel·la escrita darrere dels murs d’una presó israeliana arriba als lectors de l’altre costat”, va avanÁar Iassir Suleiman, president de la junta directiva del guardó. Boos no es pronuncia sobre el premiat, perÚ comprèn la nominació: “No tindria sentit ignorar què preocupa el món en cada moment. És a dir, que està bé que en parlem”, conclou el director de Frankfurt. ●

“A Frankfurt hi venen persones de 140 països; seria estrany que no xoquessin en algun punt”

La cancel·lació de l’escriptora Adania Xibli “es va fer per un tema de seguretat”

“En el programa que estem elaborant no tindria sentit ignorar què passa al món”

 ?? Thomas Loh
es / Getty ?? El director de la Fira de Frankfurt, Juergen Boos, en una imatge d’arxiu
Thomas Loh es / Getty El director de la Fira de Frankfurt, Juergen Boos, en una imatge d’arxiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain