La Vanguardia (Català-1ª edició)

A la caça del superfan musical

La plataforma SoundStorm­ing, gestada a Barcelona, comparteix el procés creatiu dels artistes

- Sergio Lozano

Conèixer més bé els oients, selecciona­rne els més apassionat­s i obtenir-ne més benefici econòmic, aquest és el camí que la indústria musical ha traçat a la recerca del superfan, l’apel·latiu amb què s’identifica el fanàtic d’un artista, disposat a comprar-li tots els discos, totes les samarretes, i assistir al màxim de concerts possible. Una figura tan antiga com les fans que xisclaven als concerts d’Elvis Presley que ara es vol potenciar per augmentar les escoltes en streaming i guanyar més diners, fins a 4.000 milions de dòlars, segons un estudi de Goldman Sachs.

En aquest camí es troben dos germans de Barcelona, Arnau i Homer Bosch, que al juny llançaran SoundStorm­ing, una plataforma que posarà en contacte els artistes amb els seus seguidors, que tindran les portes obertes al procés de creació musical i podran aportar les seves opinions, de manera que seran partícips d’una cosa tan preuada per a un fan com són les cançons dels seus artistes més estimats. El procés davant del resultat final, seguint el signe dels temps.

“Els fans volen una relació més profunda amb els artistes i les seves comunitats”, explica Arnau Bosch, que durant els últims anys ha estat el director creatiu global d’Apple per a l’apartat musical. Des de la seva experiènci­a en tasques com el rellançame­nt d’Apple Music, Bosch va detectar les dificultat­s perquè les xifres de seguidors que els artistes tenen a les xarxes socials es converteix­in després en escoltes dels seus temes. “Les campanyes es fan un mes abans del llançament de la cançó, hi poses molts diners, però els centenars de milers de followers d’Instagram es converteix­en en milers de reproducci­ons a Spotify, i no saps realment on són les comunitats que et donen suport creativame­nt i es gastaran els diners en les entrades dels concerts”.

La solució que han trobat per identifica­r aquest públic més proactiu és obrir el procés creatiu. “A les sales on ens assèiem amb els artistes i parlàvem del llançament, em vaig adonar que sortien maquetes, beats, melodies i petites jam sessions, moments exclusius que si s’obren als fans creen un canal que no hi ha en la indústria avui dia”.

Aquest és l’objectiu de la plataforma Soundstorm­ing, que té el suport de la discogràfi­ca Universal, i que es presentarà en el pròxim Primavera Sound amb nou artistes que completara­n l’enregistra­ment de temes davant dels seus fans. “Els fans entraran en un estudi on els artistes mostraran com es crea un tema inèdit des de zero”, descriu Homer Bosch, un expert en màrqueting que ha treballata­mbmarquesc­omMonster Energy.

Aquest projecte, que compta amb un capital inicial de mig milió d’euros, ha atret l’interès de John Maier, CEO de Bose, i té el suport de Jon Kraft, fundador de Pandora, l’exdirectiu d’Apple Steve Turner o el músic Dave Kushner. “A través de Soundstorm­ing els artistes poden compartir idees i els fans poden votar què prefereixe­n amb canals d’àudio en directe en què l’artista explica com és el procés perquè el fan participi en aquest ecosistema tan tancat”. Un procés que acabarà amb trobades amb l’artista en comunitats reduïdes, “allà és on realment l’artista pot monetitzar­ho”.

Fins a arribar a aquest extrem, el procés serà gratuït i s’aprofita d’unes pràctiques que molts artistes ja duen a terme a través de les xarxes socials. “Si involucres els fans durant mesos en el llançament d’un tema, les reproducci­ons es tripliquen o quadrupliq­uen”. L’objectiu és captar un segment del públic, el superfan, que, segons estudis com el de Luminate, gasten un 80% més de diners en música que l’oient mitjà. Aquests superfans suposen el 15% de la població total i actuen com a prescripto­rs musicals, volen ser els primers que descobreix­en nova música, van als concerts, compren marxandatg­e i escolten més cançons a través de les xarxes socials. Segons dades de Spotify, el 20% dels streams d’un

L’aplicació aspira a atreure els superfans, un mercat amb un potencial de 4.000 milions de dòlars

artista el generen el 2% dels oients.

Per a l’artista, aquesta nova manera de treballar implica obrir el seu sancta sanctorum, el lloc on s’origina la música, en un striptease que no tothom està disposat a acceptar. “Quanvam parlar amb alguns artistes tradiciona­ls, ens deien que no volien obrir el seu procés, però a mesura que evoluciona el mercat t’adones que ja no es tracta del que ells volen, sinó del que les audiències volen, són elles les que defineixen com els artistes llancen la seva música”, comenta l’Arnau. En el cas de les audiències més joves, “volen involucrar-s’hi”, per això la plataforma busca artistes que creguin en aquest procés com BB Trickz, l’artista del Raval que compta amb Rosalía, Bizarrap o C. Tangana entre els seus seguidors.

A mitjà termini, l’objectiu de Soundstorm­ing també passa per crear una base de dades per observar les tendències del mercat. “En cinc o deu anys vista volem capgirar el concepte: la cançó és el menys important, l’interessan­t és formar part del procés, sentirse partícip i tenir accés a un espai exclusiu”. ●

 ?? LV ?? Arnau i Homer Bosch, impulsors de la plataforma i, a sota, una imatge de l’aplicació
LV Arnau i Homer Bosch, impulsors de la plataforma i, a sota, una imatge de l’aplicació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain