La Vanguardia (Català-1ª edició)

Grans èxits de Fermí Puig

- Sergi Pàmies

rant d’hotel. De cuiner propietari a cuiner assalariat, així el va definir el seu amic Jaume Coll. Era la manera de retratar una capacitat d’adaptar-se a les circumstàn­cies, que mai no li han castrat la defensa d’uns principis (patriotism­e llibertari) ni la voluntat d’entendre’s amb mestres, col·legues, deixebles o egos gastronòmi­cs antagonist­es. Puig és un referent de confiança i saviesa. I és capaç de diagnostic­ar estats d’ànim abismals i tractar-los –la cuina analgèsica– amb un llagostí, un caneló amb beixamel de tòfona o un mantecado que et propulsa a una versió millorada de la infància.

Una manera de riure i de saber dur tirants. La ironia, que desactiva els excessos de transcendè­ncia. Una inesperada –és pura loteria– capacitat d’alternar la bonhomia sistemàtic­a i el rampell colèric. Són faves comptades: molt més seny que no pas rauxa, però també la intuïció de cultivar la capacitat de sorpresa i de saber assimilar una formació cultural permanentm­ent renovada per la pròpia curiositat, el talent per l’eloqüència, el cruyffisme i pels intercanvi­s –sempre fora de carta– amb clients que, després de conèixer-lo, assimilen la condició d’amic. Si l’amistat es pot cuinar, la trobareu als plats de Puig. Si només teniu gana, us semblaran tan evidents com irrefutabl­es. Però si us ve de gust aprofundir en els matisos, no us cansareu d’entendre cada plat com la conseqüènc­ia d’una cultura, d’un país i d’una manera –jovial, combativa, culta– d’entendre la vida. Després sempre queda la sensació de no poder correspond­re al que has rebut. I aleshores, per compensar –tard i malament–, recupe

La ironia i la naturalita­t de Puig desactiven els excessos de transcendè­ncia

res les vegades en què –un simple SMS feliçment intempesti­u– el Fermí et recorda que has de llegir La expedición Bonaparte, un llibre sobre egiptologi­a que li va recomanar Joan Barril i que ell necessita compartir per no trencar una generosa cadena de complicita­ts que el defineix tant com tot el que ha cuinat.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain